Listopad 21, 2022 547

Najopasniji manevri koje viđamo na hrvatskim cestama

Najopasniji manevri koje viđamo na hrvatskim cestama Pixabay / Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Hrvatska definitivno nije zemlja s najviše kaosa na prometnicama na svijetu, no svejedno se redovito događaju rizični manevri koji ugrožavaju sigurnost svih uključenih u promet.

Vožnja automobila jedna je od najodgovornijih aktivnosti u koje možete biti uključeni. Pred vama je uvijek bezbroj odluka koje morate donijeti, a jedna kriva može rezultirati nesporazumom ili čak sudarom, uz koji idu materijalne, a nekad i zdravstvene posljedice.

Pogriješiti za volanom sasvim je normalno i događa se svakome, zbog čega je uvijek važno držati razmak i ne donositi odluke u zadnji čas, kako bi eventualne loše odluke prošle bez posljedica.

No, u Hrvatskoj viđamo na cesti i one koji zaista ne razmišljaju mnogo dok voze i nadaju se da će im se svi maknuti s puta te ih tako zaštititi od njihove neodgovornosti.

Takvih pojedinaca nije mnogo, ali dovoljno da svakog dana bude pokoji incident, a ovo su najgori manevri koji vozač može izvesti, vozeći se hrvatskim prometnicama...

Krivi smjer i polukružno okretanje

Dobro znamo da se na vrhu suludih vozačkih manevara definitivno nalazi vožnja u krivom smjeru. Ako to izvedete na autocesti, u velikoj ste nevolji, ali svejedno više od 50 vozača godišnje napravi ovaj prekršaj u našoj zemlji.

Važno je također naglasiti da je vožnja u suprotnom traku opasna čak i ako se radi o gradskoj prometnici i distanci od tek stotinjak metara, kojom pokušavate skratiti put do kuće. Prije ili kasnije ćete naletjeti na drugo vozilo, a frontalni sudar nikad nije ugodan.Vožnja u rikverc na istoj je razini. Možda u Nizozemskoj postoje utrke tome posvećene, no u stvarnom svijetu kretanju unazad nema mjesta na prometnicama, osim ako se ne radi o distancama od tek nekoliko metara. Ako ste kasno uočili neki parking, radije napravite krug, nego da jurite prema njemu unazad.

A u kategoriju izuzetno opasnih manevara spada i polukružno okretanje. U zemljama s najluđim zakonima, koji uključuju i one prometne ovaj potez dozvoljen je čak i na najbržim cestama te dovodi do bezbroj fatalnih sudara. Takozvani U-turn bio je dozvoljen i u Hrvatskoj na autocestama još devedesetih, no danas srećom više nije.

U gradskim sredinama polukružno okretanje mnogima je i dalje sasvim normalna stvar, no morate znati da najčešće ulazite u traku kojoj prometuju vozila velikom brzinom pa dobro provjerite situaciju prije nego što dovršite ovaj manevar...

Neodgovorno uključivanje i suluda pretjecanja

U kategoriju opasnih manevara svakako spada i uključivanje na prometnicu bez provjere dolazi li drugo vozilo. Bilo da se priključujete na rikverc ili sprijeda, morate uvijek provjeriti je li sve iza vas čisto, kako biste mogli izaći na glavnu cestu, s tim da je pametno biti na oprezu čak i ako ste vi na glavnoj prometnici, u situaciji kada se spaja s drugom cestom.

A posebna kategorija opasnih manevara su nerazumna pretjecanja i prestrojavanja. Tu se svašta može vidjeti u Hrvatskoj, čak i da vas netko pokuša proći pri skretanju ulijevo na semaforu, kao da vozite utrke po tijesnim ulicama Monte Carla.

Još opasnije od ovog suludog manevra svakako je pretjecanje automobila koji je stao zbog pješačkog prijelaza, što je dosad uzrokovalo neke od najgorih sudara u našoj zemlji.

Opasna odluka je i pretjecanje uoči zavoja, u kojem ne vidite tko dolazi iz suprotne trake, a definitivno i svaki oblik gradskog "slaloma", u kojem se probijate konstantnim prestrojavanjem u punoj brzini.

Priču o suludim pretjecanjima zaokružujemo prolascima pokraj vozila zaustavnom trakom na autocesti, koje je obično grbava, prašnjava i može vam se lako dogoditi da izgubite kontrolu ako raspalite brzinom većom od 150 km/h, čak i ako se radi o vrhunskim automobilima o kakvima piše portal Vozim.

Pretjerano ubrzanje također može predstavljati opasnost za vas i druge sudionike u prometu. Može biti primamljivo pokušati automobil impresivnih performansi maksimalno "nagaziti", kako biste vidjeli njegove mogućnosti, no ako to radite na naseljenom području ili u prometnoj gužvi, to također spada među izuzetno rizične manevre, jer velika brzina maksimalno smanjuje vrijeme koje imate na raspolaganju za reakciju, ako se pred vama dogodi nešto nepredviđeno.

Za kraj, moramo naglasiti da opasan manevar može također uključivati sporu i neodlučnu vožnju pa i davanje prednosti nekom na sporednoj cesti, dok se vozite brzom prometnicom. O naglom kočenju da i ne govorimo.

U svakom slučaju, dok vozite automobil najbolje je uvijek donositi razumne odluke, u skladu s ponašanjem ostalih sudionika u prometu, kao i aktualnim prometnim pravilima. Dodajte tome držanje komotnog razmaka u odnosu na vozilo ispred i smanjit ćete izglede da vam se dogodi sudar na minimum...

djelomob1.jpg