Listopad 21, 2022 881

Zagrebački kafić dodatno naplaćuje sjedenje pod grijalicama, hoće li ostali slijediti njegov primjer

Zagrebački kafić dodatno naplaćuje sjedenje pod grijalicama, hoće li ostali slijediti njegov primjer Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Uslijed povećanja cijena plina i neizvjesnosti oko dostupnosti energenata zbog rata u Ukrajini, neki su se domaći ugostitelji odlučili na neobičan potez.

U jednom zagrebačkom kafiću dodatno se naplaćuje sjedenje pod grijalicama, prenosi RTL. Kava s grijalicom 14 kuna, a bez 12. Svaki gost koji želi sjediti na terasi ispod upaljene grijalice, mora uz račun za konzumaciju platiti i dodatne dvije kune za grijanje.

Zimska kava mogla bi postati skuplja jer taj će primjer, doznaje RTL, slijediti mnogi.

"Smatram da su grijalice vani luksuz, po zimi. Mi imamo dovoljno unutrašnjeg prostora, ako netko stvarno želi biti vani na friškom zraku, mi ćemo njemu upaliti grijalice, ali taj dio troška jednostavno moramo prenijeti krajnjem korisniku", rekao je Ivan Orešković, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Na ovaj potez vlasnik se odlučio zbog trostruko većih računa za struju, koji su narasli 200 posto. Jedan kilovat lani je plaćao 55 lipa, a ove godine jednu kunu i 65 lipa.

"Vani se sjedi 30 minuta u prosjeku, mi smo do sada preuzimali taj trošak na sebe. Svaka grijalica po satu troši otprilike 2 kilovata, to bi bilo 2 puta 1,6 što je 3,2 kune – mi smo to prije plaćali jednu kunu. Mi smo tu razliku prebacili na goste, a osnovni dio troška zadržavamo na sebi", pojasnio je.

Oni koji ne žele dodatno platiti sjedenje na grijanoj terasi, mogu ući u kafić na toplo. Ovakav recept za smanjenje troškova ali i opstanak, primijenit će mnogi ugostitelji, prenosi RTL.

"Što se tiče samih iznosa – hoće li to biti 2 kune, 5 kuna ili možda 50 lipa, to definitivno ovisi o odluci poduzetnika koji organizira posao u ovom trenutku. Jednako tako sam siguran da poduzetnici vode računa o iznosima koje naši građani mogu platiti", istiće Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Ipak, za neke ugostitelje naplaćivanje grijanja zadnja je opcija.

"Ne možemo dizati cijene da pratimo troškove, i sad to treba pokrivati na razne načine. Ja ću to izbjegavati maksimalno, odnosno konkretno što se tiče grijalica na terasama, nećemo ih naplaćivati ali razumijem svakoga od kolega koji to napravi", istaknuo je Leonard Topić, vlasnik restorana u Zagrebu.

 

Vlasnik kafića koji će naplaćivati grijalice lani je terasu grijao na plin, ali to mu sada više nije rješenje.

"Jedna grijalica potroši otprilike jednu bocu dnevno, imali smo dvije grijalice. Mjesečno smo ih plaćali od 3 do 6 tisuća kuna, ovisno kako ih koristite", objasnio je Orešković.

djelomob1.jpg