Listopad 23, 2022 825

Koji će se crtani filmovi gledati u Hrvatskoj ove jeseni?

Koji će se crtani filmovi gledati u Hrvatskoj ove jeseni? RTL PLay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Animirani filmovi oduvijek su u našoj zemlji imali svoje poklonike, kako među onima najmlađima, tako i među odraslima. Pročitajte što će se od crtića gledati u Hrvatskoj, u posljednjim mjesecima ove kalendarske godine...

Vrhunski crtani filmovi bezbroj su nas puta raznježili, nasmijali i rasplakali, još tamo od Bambija i Kralja lavova pa sve do Snježnog kraljevstva, Madagaskara i Šreka.

Ovaj tip umjetnosti perfektan je kako bi dijete započelo s učenjem o svijetu u kojem živi, a predstavlja i itekako ugodno opuštanje za odrasle, koji će uz dobar crtić u trenutku zaboraviti na sve svoje poslovne obaveze i brige, a pouke u nekima od njih mogu vam čak i promijeniti život.

Animirani filmovi pojavili su se prije više od stotinu godina, s Bambijem iz 1942. godine koji je prvi oduševio gledatelje diljem svijeta. U međuvremenu su se uz filmove pojavile i brojne crtane serije, uključujući Toma i Jerryja, Popaja, Johnnyja Brava i mnoge druge, a zanimljivo je kako svaka generacija ima svoj omiljeni tip crtića, u svijetu u kojem se trendovi animacija munjevito brzo mijenjaju.

Ipak, ono što se ne mijenja svakako je interes za crtanim filmovima, koji postoji u Hrvatskoj i ove jeseni. Evo što će se gledati kod nas u završnim mjesecima 2022. godine...

Od kralja Gjure do Pepe Praščić

Hrvatski ljubitelji crtanih filmova zapravo imaju prilično dobar izbor serija, jer najpoznatije kablovske televizije nude nekoliko specijaliziranih domaćih animiranih programa, a pregršt toga se može pronaći i na Netflixu.

Ove jeseni posebno se ističe serija "Živio kralj Gjuro", u kojoj su lemuri iz filma Madagaskar i serije o Pingvinima napokon došli na svoje. Prevoditelj si je pod nekim čudnim utjecajem dao slobodu kralja Juliena prevesti kao Gjuru, ali njegova opuštena narav i sklonost neprestanom zabavljanju ostala je ista. Simpatičnoj sviti sada je dodana beskompromisna tjelohraniteljica i još nekoliko zanimljivih likova pa će fanovi ovih animiranih lemura sigurno biti zadovoljni, svaki put kad nalete na ovu seriju.Interes i dalje izaziva i serija "Zmajevi: Jahači iz Berka", koja tematizira zanimljiv svijet ljudi i zmajeva koji žive zajedno i pustolovina im nikad ne nedostaje.

Za one koji preferiraju animirana vozila, izbor crtića uvijek je bogat, a posebno ističemo Tegljača Toma, jer je vrlo simpatičan, dok se utrkivanje nalazi u središtu serije T-racers.

Oni koji traže nešto luckasto uvijek mogu gledati Mašu i medvjeda, kod kojih nikad nema mira, a tu je i Pepa Praščić, kao vjerojatno najslađi crtani film kojeg trenutno možete gledati.

Za sve pak koji traže modernu verziju Toma i Jerryja, tu su svakako Zig & Sharko, u kojem hijena silom pokušava pojesti morsku sirenu, no na tom putu uvijek se ispriječi morski pas, koji je nauči pameti. Još malo luđi koncept stoji iza serije Oggy i žohari, u kojoj se mačke i kukci nalaze na suprotnim stranama i nikad ne znate tko će koga nadmudriti.

Ne zaboravimo ni Janka Strižića koji uvijek ima posla sa svojim ovcama i pomalo smotanim gazdom, a  za one koji traže prekrasno dotjerane likove, najbolji izbor definitivno je serija "Moj mali poni", u kojoj ćete uroniti u idilični svijet malih konja, dok nešto slično, samo u ljudskom obliku dobivate u seriji "Barbie Dreamhouse Adventures", inspiriranoj najpoznatijom lutkom na svijetu...

Sve popularniji anime

Osim crtića namijenjenih djeci, u Hrvatskoj je sve popularniji i japanske anime, kao poseban stil crtane animacije likova. Velike oči krase junake, a iako znamo za Pokemone i Doremone kao dio ove produkcije, istina je da mnogi anime filmovi i nisu namijenjeni najmlađima.

Pa ćete tako naići na streaming servisima na pregršt mračnih anime serija, u kojima se glavni junaci bore sa silama zla i nužno ne pobjeđuju.

Svejedno, gledajući anime može se mnogo naučiti o istočnjačkoj kulturi i pogledima na svijet, a mašta azijskih autora ovih serija razlikuje se od zapadnjačke inspiracije, što čini itekako zanimljivim ovakve sadržaje i hrvatskim gledateljima... 

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 24 Listopad 2022 12:36
djelomob1.jpg