Listopad 24, 2022 785

Kako postati dobar u pravljenju koktela?

Kako postati dobar u pravljenju koktela? Pixabay / ILustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Kokteli danas spadaju među najpopularnija pića, a koktel majstori izuzetno su traženi na tržištu rada. Evo nekoliko stvari na koje morate paziti ako želite napraviti dobar koktel, koji može biti vaš prvi korak prema novoj profesiji...

Kad govorimo o turizmu, znamo da su vlasnici restorana, barova na plaži i noćnih klubova u stalnoj potrazi za vještim koktel majstorima, jer upravo ovaj tip pića spada među najtraženije tijekom ljetne sezone, a također donosi i veći profit, jer ga se prodaje po značajno višoj cijeni.

Kokteli mogu biti alkoholni i bezalkoholni, a tajna njihovog dobrog okusa i izgleda svakako je vješto miješanje različitih sastojaka, kao i adekvatno doziranje te dodavanje estetski ugodnih elemenata.

Zanimanje koktel majstora može biti vrlo uzbudljivo, jer u noćnim klubovima od njih se očekuje čak i žongliranje s mikserima te različiti načini zabavljanja gostiju, što ekstrovertiranoj osobi može donijeti mnogo zadovoljstva i sreće, a i dati priliku za upoznavanje pregršt novih prijatelja.

Dodatna prednost posla koktel majstora svakako je plaća koja je drastično veća nego ona od konobara pa se definitivno isplati proći kroz stručno usavršavanje i unaprijediti svoje zvanje, bilo kroz školu pravljenja koktela ili učenjem od iskusnih kolega.

No, ako vas užurbanost ovog posla odbija i ne možete se zamisliti kako radite pod takvim pritiskom, svejedno možete početi praviti koktele za vlastiti gušt te njima impresionirati svoje društvo prijatelja.

Kako piše portal Indeks, koktel danas nije problem napraviti, jer za neke od njih ne treba mnogo da bi zaživjeli na vašem radnom stolu. Zbog toga svatko od nas može postati koktel majstor, ako nigdje drugdje, onda u vlastitoj kućnoj radinosti...

Koji sastojci su nužni za dobar koktel?

Sokovi i alkoholna pića obično čine kombinaciju koja se naziva koktelom, uz pokoji komad svježeg voća i šeširić za dekoraciju.Votka je svakako piće od kojeg trebate krenuti, jer sastojak je brojnih poznatih koktela, a tu je i rum u svojoj svijetloj i tamnoj verziji, kao i različite vrste viskija. Sirup pak predstavlja slatki sastojak koji će ublažiti žestoki okus alkohola, a sok od naranče nezaobilazan je dio brojnih koktel kombinacija.

U koktel možete ubaciti različite vrste svježeg voća, poput jagoda i trešanja, a osvježavajući može biti čak i krastavac, u nekim bezalkoholnim koktelima.

Ne zaboravimo ni naranče i limete, koji vašem umjetničkom djelu daju posebnu vanjštinu, dok vam je još potrebna i mineralna voda, menta te pregršt kocki leda, kako biste imali dovoljno sastojaka da pokrijete zadovoljavajući broj verzija koktela...

Kako do savršene formule?

Do savršenog koktela možete doći isključivo vježbom, odnosno kušanjem i ispravljanjem pogrešaka u sljedećem pokušaju. Naravno, morate postaviti i ciljeve na temelju onih kojima radite piće, jer nije svejedno pokušavaju li se vaši gosti samo što više napiti ili umjesto toga žele isključivo uživati u osvježavajućem slatkastom okusu.

Mjerenje sastojaka ključno je za dobar koktel, jer jedino tako ćete doći do formule koju ćete moći uspješno ponavljati, a nemojte zaboraviti niti estetsku komponentu. Naime, ovo piće izaziva bolje reakcije kad izgleda upečatljivo, bilo da se radi o blještavim bojama ili ukrasima na samom vrhu.

Imajte na umu da se kokteli s voćnim sastojcima moraju zaista dobro protresti, dok je one bazirane na alkoholu dovoljno tek promiješati, a istina je i da što kvalitetnija pića koristite, to će ukusniji biti vaš krajnji produkt.

Naravno, nije svejedno niti koju čašu koristite. Vjerojatno ste primijetili da različiti kokteli idu u različite tipove čaša, što zbog estetskog dojma, što zbog načina na koji se sastojci prožimaju.

Za kraj, ako vam nije dovoljno raditi koktele za prijatelje, već se želite profesionalno time baviti, morat ćete uz sve navedeno veliku pažnju pridati i odnosu s gostima, koji će davati veće napojnice i češće se vraćati, ako im uz ukusan koktel date i vrhunsku uslugu...

djelomob1.jpg