Studeni 25, 2022 478

Crni je petak, jeste što kupili na akciji?

Crni je petak, jeste što kupili na akciji? Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Back Friday ili Crni petak, dolazi nakon Dana zahvalnosti koji se u SAD-u slavi četvrtog četvrtka u mjesecu studenom.

Ovaj petak još od 1952. obilježava početak blagdanske kupovine, ali tek je 80-ih godine prošlog stoljeća nastao pojam "Crni petak", pod kojim ga znamo i danas.

Uz Crni petak, jedan od najiščekivanijih šoping-dana je i Cyber Monday koji se obilježava prvi ponedjeljak nakon Crnog petka, odnosno nakon vikenda na koji trgovci često i produže sniženja predviđena za Black Friday.

Ove godine, Crni petak "pada" na 26.11., a Cyber Monday na 29.11., no na mnogim domaćim i stranim web shopovima ti su dani produženi pa tako čitamo o "Black Weeku", odnosno danima kad sniženje traju cijeli tjedan.

Popusti za Crni petak znaju biti vrlo primamljivi, no prije nego se "bacite" na "peglanje" kartice, dobro je znati nekoliko savjeta koji će vam pomoći u šopingu. Times donosi nekoliko tips and tricks koje je dobro proučiti prije kupovine stvari s wishliste.

Posebno upozorenje uoči Crnog petka uputio je i MUP. Premda su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima, ističu u MUP-u i savjetuju:

*koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su izgledi da možete riješiti moguće probleme
● potrudite se i istražite – provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
●koristite kartice – imate bolje šanse za povrat novca
● plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja
● plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi
● plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver
● primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu – dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver
● ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača – ako ne odgovara, obratite se svojoj banci
● čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!

Iz MUP-a također upućuju na poveznice na kojima se može provjeriti sigurnost kupnje te navode:

Vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

djelomob1.jpg