Prosinac 09, 2022 380

Kako dijafragma štiti od neželjene trudnoće?

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Dijafragma je oblik kontracepcije koji obuhvaća korištenje same dijafragme u kombinaciji sa spermicidnim sredstvima. Ovaj oblik kontracepcije ne štiti od spolno prenosivih bolesti!

Dijafragma izrađena od gume je relativno trajno rješenje jer se može koristiti neoštećena dvije do tri godine ona, dok one izrađene od medicinskog silikona mogu trajati i do 10 godina. Ne otpušta hormone pa je stoga pogodna za korištenje tijekom dojenja ili kod žena kojima iz nekog razloga nije dozvoljeno korištenje hormonskih pilula.

Prije svakog korištenja dijafragme potrebno je detaljno provjeriti postoje li eventualna oštećenja a nakon svakog korištenja potrebno je temeljito pranje i dezinficiranje dijafragme.

Kako biste dobili dijafragmu potrebno je posjetiti ginekologa gdje tijekom ginekološkog pregleda liječnik mjerenjem određuje točnu veličinu dijafragme koja vam je potrebna. Nakon dobivanja dijafragme svakako se savjetuje vježbati umetanje dok ne budete sigurni da to radite ispravno.

Dijafragma je nalik na kapicu, a izrađena je najčešće od gume ili medicinskog silikona i rub je nalik na elastični prsten. Ovaj vid kontracepcije štiti od neželjene trudnoće mehaničkom barijerom, no kako bi se povećala sigurnost ovog načina kontracepcije savjetuje se korištenje u kombinaciji sa spermicidnim sredstvima.

Pouzdanost ovog načina kontracepcije u kombinaciji sa spermicidima je oko 95%, piše portal Mamin kutak.

--- slike:

https://www.freepik.com/free-photo/happy-couple-love-talking-while-relaxing-bedroom-morning_25777067.htm

djelomob1.jpg