Prosinac 21, 2022 419

Magnezij u trudnoći – važnost za zdravlje i moguće nuspojave

Magnezij u trudnoći – važnost za zdravlje i moguće nuspojave Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Magnezij je vitalni nutrijent za žene tijekom trudnoće jer pomaže u održavanju zdravlja majke i djeteta. Utvrđeno je da poboljšava razinu energije majke, smanjuje rizik od prijevremenih poroda i pomaže u poboljšanju fizičkog i mentalnog razvoja bebe.

Razumijevajući važnost magnezija u trudnoći i nuspojave povezane s njegovim prevelikim uzimanjem, trudnice mogu osigurati uzimanje prave količine magnezija kako bi osigurale svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe.

Što je magnezij?

Magnezij je esencijalni mineral koji je uključen u stotine metaboličkih reakcija u tijelu. Ključan je za rad mišića, razvoj kostiju, zdravlje živaca i proizvodnju energije.

Magnezij se uglavnom nalazi u hrani koja je bogata vlaknima i/ili je bogata proteinima. To uključuje orašaste plodove, grah, tamno lisnato povrće, sjemenke i žitarice. Može se naći i u mlijeku i jogurtu, ali u malim količinama.

Važnost magnezija u trudnoći

Magnezij igra važnu ulogu u mnogim aspektima trudnoće, a nedostatak ovog važnog nutrijenta može dovesti do komplikacija kao što su prijevremeni porod, preeklampsija i osteoporoza. 

Magnezij je ključan za razvoj majke i djeteta. Pomaže pri rastu fetusa, snižava krvni tlak i smanjuje rizik od prijevremenih poroda. Također pomaže poboljšati razinu energije majke i može pomoći u reguliranju obrazaca spavanja.

Moguće nuspojave uzimanja magnezija

Iako uzimanje magnezija može biti izuzetno korisno i za majku i za bebu, ono također može dovesti do nekih nuspojava. Uzimanje prevelike doze magnezija može rezultirati proljevom, mučninom, povraćanjem i grčevima u trbuhu.

Ako žena već uzima visoke doze magnezija zbog njegovih dobrobiti tijekom trudnoće, te nuspojave mogu biti izraženije. Uzimanje visokih doza dodataka magnezija također može uzrokovati smanjenje krvnog tlaka kod žene, što može biti opasno i za majku i za dijete. Međutim, ova nuspojava je malo vjerojatna ako žena uzima samo preporučenu količinu magnezija.

Suplementi za magnezij

Preporučena doza magnezija u trudnoći je od 350 do 400 g, no to varira od osobe do osobe.

Važno je razgovarati o dnevnom unosu magnezija sa svojim liječnikom jer će vas on moći najbolje posavjetovati koliko magnezija biste trebali unositi. Također je važno provjeriti je li suplement magnezija koji uzimate siguran za vašu bebu.

Međutim, unatoč mogućim nuspojavama, uzimanje dodataka može biti korisno jer će osigurati da dobivate dovoljno ove hranjive tvari. Magnezij je veoma važan za trudnice, a suplemente magnezija možete pronaći na FitAlertu.

Nemojte pretjerivati sa suplementima za magnezij jer se on brzo izlučuje kroz bubrege i može dovesti do neželjenih nuspojava.

Zaključak

Magnezij je neophodan nutrijent za trudnice. Važno je osigurati unos magnezija koji je dovoljno visok kako biste spriječili njegov nedostatak. To se može postići konzumiranjem hrane bogate magnezijem kao što su cjelovite žitarice, orašasti plodovi i sjemenke.

Međutim, važno je biti svjestan mogućih nuspojava koje mogu nastati s uzimanjem previše magnezija jer može dovesti do povećanog rizika od pobačaja i drugih komplikacija. Stoga se preporuča razgovarati o svom dnevnom unosu magnezija sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da unosite dovoljno magnezija i pritom izbjegnete potencijalno prevelike doze.

 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 22 Prosinac 2022 15:58
djelomob1.jpg