Prosinac 26, 2022 7405 Savjeti.hr

Osim Eura evo što sve STUPA NA SNAGU od 1. siječnja 2023.

Osim Eura evo što sve STUPA NA SNAGU od 1. siječnja 2023. Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

S prvim danom nove 2023. godine na snagu stupaju brojni propisi. Odvjetnici Dora Ljevar i Danijel Pribanić nabrojali su najvažnije promjene za portal SAVJETI.HR

Novi Zakon o radu od 1. siječnja 2023. godine

  • Ograničava se sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme na najviše tri puta u tri godine.
  • Produljuje se trajanje pauze između prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme i sklapanja novog ugovora o radu na određeno s dva na šest mjeseci.
  • Detaljnije se definira rad od kuće i vrijeme dostupnosti radnika nakon radnog vremena za pozive i e-mailove.
  • U slučaju prekida rada uslijed izvanrednih okolnosti radnik će imati pravo na naknadu plaće u visini 70 posto prosječne plaće u prethodna tri mjeseca.
  • Omogućava se sklapanje ugovora o radu za stalne sezonske poslove na određeno i na neodređeno vrijeme.
  • Radnik će moći u dodatnom radu raditi 8, a iznimno i 16 sati tjedno.
  • Poslodavac smije produljiti trajanje probnog rada u slučaju privremene odsutnosti radnika tijekom probnog rada.
  • Radnik koji u trenutku otkazivanja ugovora o radu ima navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, neće ostvarivati pravo na otkazni rok ni otpremninu.
  • Odredbe o uređenju rada putem digitalnih platformi stupaju na snagu 2024. godine.
  • Novost je i obveza plaćanja povećanja satnice za rad nedjeljom za 50% od redovne satnice.

Izmjenama će biti detaljnije uređen rad od kuće. U Europi se već počeo javljati trend vremenskog ograničenja rada od kuće kako bi se izbjeglo da radnik boravkom u drugoj državi ne postane porezni rezident te druge države.

Ograničenja su nametnuta i kako bi se spriječila primjena radnog prava strane države iz koje radnik radi. Više informacija

Novi zakon na snagu će stupiti dana 1. siječnja 2023. godine. Pročitajte osvrt na izmjene.

Isplata plaće i tekući račun

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak od 1. siječnja 2023. plaće se više neće morati isplaćivati isključivo na tekući račun. Na taj će se način rasteretiti građani i poduzetnici koji su do sada morali imati dva ili više računa.

S obzirom da je izdano odobrenje o proširenju pružanja usluga Revolut Bank UAB u Republici Hrvatskoj, plaće će se moći isplaćivati na račune koje građani imaju otvorene u toj banci.

Crna lista poslodavaca

Zakonom o suzbijanju neprijavljenog rada uvode se crne liste poslodavaca koji ne prijavljuju radnike ili koriste rad radnika koji su navodno samostalni u pružanju usluga.

Poslodavca će se kažnjavati za neprijavljene domaće i strane radnike. Neprijavljeni radnik će odmah biti prijavljen, a poslodavac će uz kaznu biti obvezan platiti i sve druge obveze za neprijavljenog radnika za razdoblje unazad 6 mjeseci.

Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine, pričitajte više o prikrivenome radu

Angažman stranih radnika

Najčešći problem sa stranim radnicima je povrat visokih troškova za usluge posredovanja u zapošljavanju te troška i vremena za ishođenja radnih dozvola. Strani radnici, kao i domaći, sve češće daju otkaz nakon nekoliko tjedana ili mjesec dana rada, što cijeli proces zapošljavanja i troškove čini besmislenima.

U praksi se je pojavilo i pitanje suživota u organiziranom smještaju radnika iz različitih kultura i navika i kako nečije ponašanje izvan radnog vremena, može utjecati na radni odnos. Pročitajte više.

Povećana minimalna plaća za 2023. godinu

Visina minimalne plaće za 2023. godinu je u bruto iznosu 700 eura, a u netu 560 eura. To je povećanje od 12 posto u odnosu na 2022. godinu, kad je minimalna plaća iznosila 622 eura. Novim kolektivnim ugovorom od kolovoza su povećana prava radnika u građevini. Ovo će utjecati na povećanje cijene radova i veću atraktivnost zanimanja među domaćim radnicima.

Zabrana rada trgovina nedjeljom

Najavljene su izmjene u radu trgovina u 2023. godini. Nedjeljom će one moći raditi samo iznimno, i to 16 nedjelja tijekom godine. Izmjenama zakona će se promijeniti i radno vrijeme trgovina.

Radnička prava za taksiste i dostavljače

Sve više domaćih i stranih radnika i bez odobrenja poslodavca kod kojeg imaju puno radno vrijeme, rade dodatno kao taksisti i dostavljači. Pritom se plaćaju niži porezi nego kad bi ti radnici bili u radnom odnosu, a dodatnim radom se rješava i problem manjka radne snage.

Radnik koji se razboli ili pretrpi ozljedu prilikom takvog dodatnog posla, otvara bolovanje kod poslodavca kod kojeg uopće nije nastao razlog za otvaranje bolovanja. Trošak bolovanja za prva 42 dana i dalje snosi poslodavac.

Dostavljačima i taksistima koji su radili preko obrta ili kao studenti, su u nekoliko europskih država priznata radnička prava što nije uvijek optimalno za tu skupinu radnika jer su im smanjena primanja ili su bili prisiljeni promijeniti poslodavca.

I u Hrvatskoj je najavljeno pozivanje takvih radnika u radni odnos kako bi se izbjegle kazne za prikriveni rad. Promjene se očekuju stupanjem na snagu izmjena Zakona o radu 2024. godine

Zamjena kuna u eure

Do kraja 2022. godine će se izmijeniti stotinjak propisa vezanih za euro (142. sjednica Vlade Republike Hrvatske).

Svi iznosi u kunama na bankovnim računima će banke automatizmom pretvoriti u iznose u eurima. Gotovinu u kunama je moguće koristiti u trgovinama do 14. siječnja 2023. godine.

Zamjena gotovine iz kuna u eure će biti moguća još i 2023. godine u bankama, pošti i FINA-i. U mjenjačnicama je zamjena moguća samo do kraja 2022. godine. Postoji limit od 100 novčanica i 100 kovanica po transakciji. Od 2024. godine zamjena novca će biti moguća jedino Hrvatskoj narodnoj banci.

Financijski izvještaji i prijava poreza u eurima za 2023. godinu

Za 2022. godinu financijski izvještaji trebaju biti u kunama neovisno o rokovima za predaju izvještaja. Financijski izvještaji za 2023. godinu trebaju biti izrađeni u eurima. Prijava poreza za 2022. godinu je u kunama, a za 2023. godinu u eurima.

Cijene u maloprodaji u kunama i u eurima i tijekom 2023. godine

Od 5. rujna 2022. do kraja 2023. godine cijene u maloprodaji (B2C) se iskazuju i u kunama i u eurima. Primjenjuje se fiksni tečaj: 7,5345. Ovo se odnosi i na reklame i letke. Trgovci trebaju kontaktirati pružatelje IT usluga, računovodstva i uskladiti svoje opće uvjete sa zakonskim izmjenama.

Podizanje gotovine na bankomatima bez naknade

Banke od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. godine neće naplaćivati podizanje gotovine karticama koje ne pripadaju banci odabranog bankomata. Od 15. do 31. prosinca moći će se podići kune bez naknade na bilo kojem bankomatu, a od 1. do 15. siječnja 2023. godine na isti način euri. Link na kartu bankomata koji su u funkciji u prijelaznom razdoblju: HUB karta bankomata.

 

Cijeli popis propisa pročitajte na portalu SAVJETI.HR

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 26 Prosinac 2022 19:20
djelomob1.jpg