Siječanj 03, 2023 728 Savjeti.hr

Nova godina, nove odluke: Male promjene za nove životne navike

Nova godina, nove odluke: Male promjene za nove životne navike Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

'Od 1.1. više neću pušiti, počet ću više trenirati, zdravije jesti, čitati više knjiga, provesti više vremena na svježem zraku, nastojat ću manje psovati, pronaći ću neki hobi...'

Sve su to primjeri odluka kroz koje smo više/manje svi prošli. Neki manje, a neki više uspješno. Svi na raspolaganju imamo 24 sata u danu i odluku kako ćemo ih iskoristiti, a upravo ta vječna borba s vremenom najčešći je krivac zašto lako odustajemo od novih odluka.

Je li moguće uspostaviti svakodnevne male navike koje će postati naša svakodnevica, a da ih se ne zasitimo i vratimo se starim navikama?

Moguće je – uz postavljanje malih ciljeva. Najčešće pogreške koje radimo su upravo pogreške u postavljanju ciljeva. Primjerice, umjesto da si zadamo cilj da ćemo u roku od dva tjedna pročitati pet knjiga, možda je praktičnije i ostvarivo odrediti da svaki dan čitamo po 10 stranica ili, na primjer, po pola sata. Na taj način naše odluke neće prerasti u obvezu, već će postati male navike naše svakodnevice.

Stoga, u nastavku portal SAVJETI.HR donosi male radnje koje vam mogu postati svakodnevne navike i stil života. Probajte, ne odustajte i pratite kako će vam se život mijenjati na bolje.

Pišite dnevnik zahvalnosti

Svako jutro ili navečer zapišite tri stvari na kojima ste zahvalni taj dan. Treba vam doslovno pet minuta (ako sporo pišete). Cilj je uočavati svaki dan ono pozitivno što se dogodilo. To može biti apsolutno bilo što zbog čega se vi osjećate dobro. Zahvalni za obitelj, prijatelje, dobar ručak ili pohvalu na poslu... Što god vam je izmamilo osmijeh taj dan kada ste pomislili na to. Nabavite si posebnu bilježnicu u koju ćete svaki dan zapisivati i povremeno pogledajte na čemu ste sve bili zahvalni. Na taj način prakticirat ćete i uvježbavati svoju vještinu zahvalnosti i podsjećati sebe koliko ste sretni.

Vježbajte jednu minutu kada se probudite

Jedna minuta je dovoljna da vam se tijelo razbudi i prokrvi organizam. Napravite 10 trbušnjaka, izdržaj ili preskakanje užeta tj. bilo kakvu tjelovježbu zbog koje će vam porasti srčani ritam. Jedna minuta ne oduzima puno vremena, ali onaj dobar osjećaj nakon je nemjerljiv.Ustanite svakih sat vremena

Danas uglavnom živimo sjedilačkim načinom života i zaboravljamo koliko štete nam to čini. Pišite si podsjetnike, namjestite alarme ili učinite nešto treće što će vas podsjetiti da se ustanete svako malo. Tijelo treba kretanje kako bi funkioniralo.

 

Uložite u sebe

Svaki dan si odredite cilj koji želite postići taj dan. Odredite cilj koji će vam biti koristan i kojim ćete dugoročno ulagati u sebe. Primjerice, čitajte 15 minuta dnevno, šećite na otvorenom 20 minuta dnevno, instalirajte aplikaciju za učenje jezika koju ćete koristiti 10 minuta dnevno ili nešto posve drugo. Ulaganje u sebe je najbolje isplativa investicija, budite sigurni u to.

Stavite svoje voljene na prvo mjesto

Svaki dan odvojite barem pet minuta da nazovete svoje najdraže. Ako imate priliku biti s njima uživo – još bolje. Pobrinite se da su vam voljene osobe prioritet i da u svakom danu odvojite par minuta da ih vidite, nazovete, pošaljete poruku... Malo je potrebno da vas ispuni i uljepša odnose među vama.

Cijeli popis savjeta pročitajte na portalu Savjeti.hr

djelomob1.jpg