Siječanj 27, 2023 1215

Nova muka za mladence: Cijene vjenčanja otišle u nebo

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Cijene vjenčanja iz dana u dan rastu. Crkva je poskupjela s 40 na 50 eura, a izdavanje vjenčanog lista s četiri na osam eura. No to je tek početak, piše Dnevnik.hr.

Svadbene torte za 100 osoba, zbog poskupljenja jaja i maslaca, skuplje su i za 30 posto, te im se cijena sada kreće od 300 do 450 eura. Navodno će i vjenčanice uskoro biti skuplje. Još se ne zna točno koliko, jer u idućim tjednima dobavljači šalju ponude za cijenu materijala za koji se očekuje da će skočiti...

Cijenu je pak dekoracija i cvijeća, kažu organizatori, teško uopće i dogovoriti. Zbog ugrožene proizvodnje i transporta aranžmani se naručuju tek tjedan prije velikog dana. Muke po sve skupljim vjenčanjima istražio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Za Novu TV progovorila je i buduća mladenka Nika Levak. Stres sam za sebe, još je veći kad četiri mjeseca prije vjenčanja iz restorana kažu - cijena više nije ona po kojoj ste se dogovorili.

"Ja sad njih pitam - ‘dobro, ako je to bilo 80 eura, koliko će biti?‘. ‘Pa do 90 eura maksimalno‘. Rekoh - ‘dobro, ajde pristajemo na to‘. Kroz nekih tjedan dana, malo više, oni meni šalju mail gdje cijena s kolačima i svime iznosi 120 i više eura po osobi i ja odustajem", žali se buduća mladenka.

Pristala je na ponudu od 80 eura u drugom restoranu, a to je, navode ugostitelji, novi prosjek. Godinu prije, stolice su se ugovarale po 65-70 eura. No hrana i piće iz dana u dan poskupljuju, pa je novi trend da se dvorana rezervira bez fiksne cijene.

"Mi upite koje dobivamo za recimo 2024., 2025., nažalost, ne možemo poslati ponudu jer je još uvijek velika neizvjesnost, makar prema nekim pokazateljima se ta inflacija smiruje, ali je još uvijek aktualna. Kad gledam našu branšu, mi smo korigirali cijene ovisno o tipu događanja negdje od 10 do 15 posto", kazao je Jurica Protić, iz Nezavisne udruge ugostitelja.

 

Ni glazba nije jeftina. Kome je prosječan bend od 2000 eura preskup, jeftinija varijanta - više nije jeftina.

"Bendovi, moram reći da je cijena ostala ista prema našim iskustvima, veća povećanja cijena se osjećaju kod DJ-a zato što je najvjerojatnije i potražnja za DJ-evima veća", rekla je organizatorica vjenčanja Iva Kraljević za Novu TV.Tu su i usluge fotografa lani prosječno od 500 do 1000 eura. "Cijene su već nekoliko godina podjednake, s tim da tu treba neku ogradu staviti jer prošle godine jesu cijene repromaterijala skočile 10 do 20 posto, a mi smo sada u vremenu sajmova i ugovaranja poslova pa cijene možda i budu nešto više", kazao je Goran Grgić iz Sekcije fotografa u HOK-u.

I kad se sve zbroji, gost na vjenčanju mladence će teško izaći manje od 100 eura. Pokloni su svakakvi pa se mnogi boje da će završiti u minusu. To je jedan od razloga zašto i gosti navode kako je novac najbolji poklon - 200, 300 ili 500 eura.
djelomob1.jpg