Veljača 02, 2023 641

Pomozi djetetu da nauči spavati!

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Što smo mlađi, to nam više kvalitetnog sna treba, osobito mališanima koji su još u fazi razvoja. A svi znamo da djeca često na san gledaju kao na najvećeg neprijatelja djetinjstva, stoga je važno pronaći učinkovite metode kako ih naučiti na vrijeme zaspati i kvalitetno se odmoriti, čak i kad misle da je san zadnje što im treba.

Činjenica koja će mnogo toga objasniti jest da se neka djeca doista rađaju kao bolji spavači, dok drugi ne vole spavati. Iako nam je sposobnost da lakše zaspimo urođena, mnogo toga možemo i sami naučiti, pa na kraju baš svako dijete može naučiti spavati mirno i bez roditelja.

Pripreme za miran san kreću mnogo prije odlaska u krevet

Djeca koja su prije 10 minuta divljala ili jela slatko sigurno neće moći zaspati na vrijeme. Navike i rutine potrebno je prilagoditi vremenu odlaska na spavanje,  a nekoliko sati prije sna djeca bi trebala biti umirena, više fokusirana na razgovor i čitanje nego na fizičku aktivnost.

Rutina je vrlo važna

Večernja rutina od velike je važnosti za dijete. Trudite se ne odmicati puno od nje, neka dijete unaprijed zna kada je vrijeme za večeru, kupanje, čitanje priča i spavanje. Nemojte previše komplicirati rutinu kako ona ne bi zahtijevala previše vremena, čime ćete češće morati odstupati od nje zbog ostalih obaveza.

“Namještanje” zidnog i biološkog sata

Ako dijete već ima pojam o vremenu, nije loše napraviti jasan raspored u koliko sati je vrijeme za večeru, kada za pranje zubića, a kada se liježe u krevet i gase svjetla. Također, kada dijete svaki dan u isto vrijeme ide na spavanje to postaje i njihova biološka potreba, uz to se lakše bude za vrtić/školu, manje su nervozni i manje su šanse da će navečer biti premoreni i razdražljivi.

Dijete koje ide na kupanje u 18h, potom večera u 18.30h, ide na pranje zubića i uz prigušeno svjetlo liježe u krevet u 19h uz knjigu i razgovor s roditeljima će mnogo lakše i ranije zaspati od djeteta koje u 18.45h obuće pidžamu i legne u krevet. Istovremeno je jako važno pratiti djetetovu razinu energije, ako je dijete umorno, pomaknite rutinu ranije, jer ako dođe u fazu premorenosti sve postaje mnogo zahtjevnije.

Neka spavanje predstavlja ugodu za dijete

Udoban krevet, prigušeno svjetlo, najdraže igračke, lijepa posteljina, prigušena glazba ili imitacija bijelog šuma, sve to doprinosi djetetovom poimanju spavanja. Ako uz odlazak u krevet povezuje neka lijepa sjećanja, otpor prema spavanju će biti znatno manji.Večera je povezana s kvalitetnom sna

Hrana koju će dijete konzumirati prije spavanja itekako može utjecati na djetetov san. Većina djece doista treba obrok pred spavanje jer će inače osjetiti glad preko noći i to bi ih moglo probuditi. Večera neka bude lagana i umirujuća, često je to mlijeko, tost ili neko lagano meso. Važno je da večera ne sadrži previše šećera jer bi to moglo utjecati na san.

Za kvalitetan san dijete mora biti – umorno

U današnje vrijeme, kada djeca sve više vremena provode pred ekranima umjesto u prirodi, često se javlja problem sa spavanjem, a razlog tome je što djeca jednostavno nisu dovoljno umorna na kraju dana. Više vremena na otvorenom doista vodi do boljeg sna, ako tome nadodamo dovoljno smijeha kroz dan kako bi se smanjio hormon stresa, tada dijete ima sve veće šanse da postane prava spavalica. Dnevni san igra veliku ulogu u djetetovom životu i nije potrebno pokušati prerano izbaciti dnevni odmor. Tada dijete do večeri često bude premoreno i razdražljivo, pa je odlazak na spavanje stresan za cijelu obitelj.

Pripremite se na mnogo objašnjavanja

Dijete se isprva neće htjeti odvojiti od svoje rutine i tuga i suze su česte u ovoj fazi. Važno je pripremiti slikovite priče, ali i podsjetiti dijete da ste vi i dalje tu za njega, to što ne spavate više u istoj sobi to ne znači da ste vi daleko, jer ga čujete u koje god doba noći da vas dozove, vi ćete se stvoriti tu. Zajedničko spavanje u krevetu umiruje djecu, pa se zbog prisutnosti roditelja mnogo rjeđe bude, pa je važno pripremiti se na češće noćno ustajanje kada dijete prijeđe u svoju sobu. Isprva će dijete tražiti barem držanje za ruku dok ne zaspi, što je sasvim u redu, a s vremenom u rutinu dodajte plišanu igračku koja će potpuno izbaciti držanje za ruku.

Pohvala

Odlazak u svoj krevet za svako je dijete jako velik korak odvajanja od roditelja i važno je dati djetetu do znanja da to primjećujete. Pohvalite ga kako je hrabro i istaknite kako ste ponosni. Ne zaboravite djetetu pružiti i dovoljno pažnje i maženja tokom dana, pogotovo u prvim tjednima nakon prelaska u vlastiti krevet.

Foto: Freepik

djelomob1.jpg