×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 934
Rujan 29, 2014 5378

Pogledajte kako izgleda bombarder iz Drugog svjetskog rata pronađen kod Žirja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ovogodišnja obljetnica šibenske bitke iz Domovinskog rata ‘Žirjanski dani ponosa i slave 2014′, rezultirala je izvanrednim otkrićem. Na lokalitetu s južne strane otoka Žirja otkriven je izuzetno vrijedan nalaz – obrušavajući bombarder Junkers Ju 87 „Stuka“ iz Drugoga svjetskog rata! Avion je bez motora, koji se nesumnjivo otkinuo prilikom udara u vodu, no izuzev toga je potpuno čitav i u vrlo dobrom stanju, i čak oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno. Motor se nalazi u blizini. Vrijedno otkriće pronašli su ronioci predvođeni Igorom Miholjekom iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, Zoranom Delibašićem iz Ronilačkog kluba ZG-SUB iz Zagreba te Davorom Purićem iz Vojnog muzeja MORH-a.

 

VRIJEDNO OTKRIĆE

-I ove je godine, tijekom vikenda 12. do 14. rujna, u organizaciji upravitelja Braniteljske zadruge Ruža Hrvatska Željka Šižgorića na otoku Žirju održano tradicionalno obilježavanje obljetnice Šibenske bitke iz Domovinskog rata, ‘Žirjanski dani ponosa i slave 2014′. Ono je bilo skromnije nego ranijih godina, zbog katastrofalnih vremenskih uvjeta koji su napravili velike materijalne štete priobalju i otocima Šibensko-kninske županije. No tom je prilikom ipak izvršeno nekoliko planiranih zarona u podmorje Žirja. Uz već poznate lokalitete, bila je planirana provjera nekoliko novih pozicija na koje je bila ukazala ribarska zajednica. Na veliko iznenađenje ronilaca, na jednom od lokaliteta s južne strane otoka otkriven je bombarder Junkers Ju 87 ‘Stuka’ iz Drugoga svjetskog rata – prepričava Miholjek.

TEK DRUGI ZRAKOPLOV U PODMORJU HRVATSKE KOJI JE PRONAĐEN ČITAV

Uz ‘Leteću tvrđavu’ B-17 kod Visa, ovo je tek drugi zrakoplov u podmorju Republike Hrvatske koji je pronađen praktički čitav. Vrijednost tog nalaza u svjetskim okvirima podcrtava činjenica da su, od ukupno 5709 proizvedenih, sačuvana tek dva zrakoplova ovog tipa, u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu, dok su iz podmorja Norveške i Grčke izvađene – i izložene – dvije olupine Ju 87 u daleko lošijem stanju od ‘žirjanskog0 Junkersa.

-Po dostupnim povijesnim podacima najvjerojatnije se radi o u Ju 87R-2 ratnog zrakoplovstva Italije koji je topovskom paljbom oštetila protuzrakoplovna obrana Kraljevine Jugoslavije u travanjskom ratu 1941., te se morao prinudno spustiti na površinu mora.U stručnoj literaturi pronađen je podatak o napadu tri talijanska zrakoplova tipa Ju 87R iz sastava 239. eskadrile 97. grupe obrušavajućih bombardera (239. Squadriglia, 97 Gruppo Bombardamento a tuffo), 12. travnja 1941. na brodove Druge torpedne divizije, odnosno hidroeskadrilu Jugoslavenske Kraljevske ratne mornarice razmještenu u uvalama oko Jadrtovca u blizini Šibenika. Tom prigodom su dva Ju 87 pogođena. Jedan od njih se srušio, pri čemu su pilot i strijelac-radist poginuli. Drugi Ju 87 je uslijed zadobivenih oštećenja bio prisiljen sletjeti na morsku površinu, da bi na dnu mora ostao sakriven od znatiželjnih očiju sve do današnjih dana – pojašnjava voditelj Odjela za podvodnu arheologiju dodajući kako ovako vrijedan nalaz treba osigurati do trenutka kad se stvore uvjeti za pažljivu restauraciju zrakoplova i njegovo izlaganje kao posebno vrijedan muzejski eksponat.

Osnovni podaci o Ju 87R-2

broj članova posade: 2

motor: Jumo 211D, nazivne snage 950 k.s., u polijetanju 1200 k.s.

raspon krila. 13,8 m

duljina: 11,1 m

visina (na tlu): 4,01 m

težina praznog aviona: 1185 kg

najveća poletna težina: 4390 kg

najveća brzina u horiz. letu: 383 km/h

brzina u obrušavanju na cilj: 650 km/h

najveća visina leta: 8100 m

najveći dolet (bez tereta): 1252 km

podvjesni teret: 500 kg bombi, ili 1 bomba 250 kg + 2 potkrilna spremnika s 600 l gorivastreljačko naoružanje: 2 fiksne strojnice 7,9 mm MG17 u krilima, 1 pomična strojnica 7,9 mm MG15 u stražnjoj kabini

Izvor vijesti: Šibenski portal

Poslijednja izmjena dana Subota, 04 Listopad 2014 13:48
djelomob1.jpg