Ožujak 04, 2023 852

Individualne nagrade u nogometu izgubile su smisao

Individualne nagrade u nogometu izgubile su smisao Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nogomet je kolektivni sport u kojem igrači moraju surađivati kako bi postigli zajednički cilj - pobijediti utakmicu. Međutim, u mnogim klubovima i ligama, individualne nagrade se dodjeljuju najboljim pojedincima na kraju sezone. Unatoč tome što su ove nagrade vrlo popularne, postoje argumenti koji tvrde da individualne nagrade u nogometu nemaju smisla. Jedan od odličnih argumenata zašto nije glasao u izboru najboljih igrača koji organizira FIFA, imao je i hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

On je rekao kako nije glasao zbog načina na koji su Hrvati zapostavljeni u takvim izborima jer se radi o maloj zemlji koja nije popularna poput nekih većih. No, postoji još jedan velik broj argumenata zašto su individualne nagrade u nogometu izgubile smisao, a opisat ćemo neke od njih.

Nogomet nije i neće biti individualni sport

Jedan od glavnih razloga zašto individualne nagrade nemaju smisla je taj što nagrade naglašavaju individualne uspjehe, dok se nogomet igra timski. Uspjeh jednog igrača obično ovisi o sposobnosti cijele momčadi da igra zajedno i surađuje kako bi ostvarila neki rezultat. Nogometni treneri obično naglašavaju važnost timskog duha i zajedničkog napora, a individualne nagrade mogu potkopati taj koncept.

Još jedan problem s individualnim nagradama je taj što igrači mogu biti motivirani samo da igraju za sebe, a ne za tim. Ako je jednom igraču važnije da dobije nagradu za najboljeg strijelca, on bi mogao postati sebičan i prestati pomagati suigračima u stvaranju prilika. To bi moglo dovesti do lošije igre cijele momčadi i moglo bi utjecati na njihovu sposobnost da postignu zajednički cilj.

Subjektivnost

Također, individualne nagrade mogu biti vrlo subjektivne. Često se procjenjuju na temelju statističkih podataka, ali statistike ne odražavaju uvijek stvarnu vrijednost igrača. Primjerice, najbolji strijelac ne mora biti najbolji igrač momčadi, a neki igrači koji nisu toliko u središtu pozornosti mogu biti iznimno važni za tim. Veliku ulogu u glasanju ima i popularnost, a tome i svjedoče kvote koje na takve izbore postavljaju neke vodeće kladionice u Hrvatskoj.

Umjesto individualnih nagrada, neki zagovornici predlažu timsku nagradu za najboljeg igrača. Ovo bi bila nagrada za igrača koji je najviše doprinio uspjehu cijele momčadi, umjesto za igrača koji je postigao najviše golova ili skupio najviše asistencija. Iako se aktualne nagrade opisuju upravo takvima, svima je jasno da će igrač koji je postigao puno golova gotovo uvijek biti ispred sjajnog obrambenog igrača. Ovaj pristup nagradama bi naglašavao važnost suradnje i timskog duha, a igrače bi motivirao da igraju za tim, a ne samo za sebe.

Zašto je najbolji strijelac gotovo uvijek najbolji igrač?

Postoji još jedan problem s individualnim nagradama u nogometu, a to je njihova nesposobnost da nagrade igrače koji ne igraju na ključnim pozicijama. Na primjer, vratar može biti izvanredan i nevjerojatno važan za momčad, ali može ostati nezapažen zbog nedostatka statističkih podataka koje bi se mogli usporediti s napadačima ili veznim igračima. Igrači koji igraju obrambene pozicije također mogu biti zanemareni, iako su ključni za uspjeh momčadi.Uz to, individualne nagrade u nogometu mogu biti vrlo kontroverzne i stvarati razdor unutar momčadi. Ako jedan igrač dobije nagradu, dok drugi koji su bili jednako vrijedni ne dobiju, to može dovesti do nezadovoljstva i razdora unutar momčadi. Ovo može rezultirati slabijim učinkom momčadi u budućnosti i narušavanjem timskog duha.

Zaključak

Neki navijači i stručnjaci tvrde da bi individualne nagrade mogle biti korisne za motivaciju igrača. Međutim, postoje mnoge druge stvari koje mogu motivirati igrače da igraju bolje, kao što su ljubav prema igri, osjećaj pripadnosti momčadi i postizanje ciljeva koje je zacrtao tim.

U konačnici, individualne nagrade u nogometu mogu biti zabavne za navijače, ali ne moraju uvijek odražavati pravu vrijednost igrača i mogu potkopati timski duh. Iako se to vjerojatno neće dogoditi, ako već moramo imati individualne nagrade, one bi se trebale uvelike početi orijentirati i na druge statistike, a ne samo na golove i asistencije te popularnost igrača.

 

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 05 Ožujak 2023 18:37
djelomob1.jpg