Ožujak 04, 2023 490

Dobre vijesti

Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima duž hrvatske obale postalo je zaštićeno kulturno dobro

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Odlukom Ministarstva kulture i medija, Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima duž hrvatske obale postalo je zaštićeno kulturno dobro i uvršteno je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, prenosi portal nasiskolji.hr.

Prijedlog da se umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima duž hrvatske obale proglasi zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom potpisalo je 57 udruga, ustanova, muzeja, kalafata, škverova i brodogradilišta koji njeguju hrvatsku tradicijsku maritimnu baštinu iz svih jadranskih županija. Tu su Komiža, Murter, Betina, Rovinj, Tkon, Hvar, Tribanj, Split (Hrvatski pomorski muzej Split) i brojni drugi čuvari baštine.

Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima podrazumijeva umijeće upravljanja plovilom korištenjem snage vjetra. Osim znanja povezanih s opremanjem broda i upravljanjem jedrom pa time i plovilom (navigacija), te poznavanja karakteristika vjetrova i geografije mora, umijeće jedrenja uključuje niz drugih vještina i znanja: poznavanja materijala pogodnih za izradu jedra, krojenje jedra, izradu jarbolja i snasti, kormila i ostale opreme.

Uz praktična znanja, umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrom uključuje poznavanje maritimnog leksika te vjerovanja i društvene prakse kojima se pokušavala osigurati sigurnost na moru.

Najraniju potvrdu latinskog jedra na području Hrvatske nalazimo kod Donjeg Humca na Braču, u crkvi sv. Luke, na zidnim prikazima koji datiraju na kraj 11./ početak 12. stoljeća.

Spomenimo i kako je "Lirica"  jedan od rijetkih aktivnih tradicionalnih hrvatskih jedrenjaka, a krasi upravo vodičku rivu.

djelomob1.jpg