Ožujak 19, 2023 486

Danas je njihov dan - Dan očeva – ne zaboravite im čestitati

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Danas na blagdan Sv. Josipa – 19. ožujka u Hrvatskoj slavimo svoje očeve. U većini zemlja svijeta Dan očeva se obilježava treće nedjelje u lipnju, a neke zemlje poput Hrvatske su odabrale točan datum. Premda se ne obilježava svugdje istog dana, sva djeca svijeta svojim očevima, na njihov dan na poseban način, pokazuju koliko ih vole.

Tradicija seže još u davnu 1908. godinu u Sjedinjene Američke Države. Jedna djevojčica, koja je ostala bez oca, u velikoj rudarskoj katastrofi, u kojoj je poginulo više od 250 očeva, zamolila je lokalnog pastora da održi misu za sve stradale. Ubrzo nakon tog događaja u čast svim očevima, obilježavanje se proširilo po ostalim gradovima u SAD-u, a nedugo potom i po cijelom svijetu. Obilježavanje Dana očeva krenulo je upravo zahvaljujući toj misi i danas imamo dan u kojem slavimo očeve.

Ovisno o tradiciji, religiji i običajima, datum kada slavimo svoje očeve razlikuje se u mnogim zemljama svijeta. U većini zemalja svijeta se obilježava treće nedjelje u lipnju, ali neke zemlje imaju točan datum kada slave svoje očeve.

Tako se u Hrvatskoj, Belgiji, Portugalu i Španjolskoj obilježava 19. ožujka, na blagdan Sv. Josipa. U Austriji i na Novom Zelandu slavi se prve nedjelje u rujnu. Tajvan obilježava Dan očeva 8. kolovoza. U Brazilu se slavi druge nedjelje u kolovozu, dok se u Bugarskoj obilježava 20. lipnja. Danci, Finci, Norvežani i Šveđani ga slave druge nedjelje u studenom. Litva obilježava Dan očeva prve nedjelje u lipnju, dok se u Njemačkoj Dan očeva slavi 40 dana poslije Usrksa.

Neke zemlje imaju i posebne običaje za Dan očeva. Tako postoji običaj da je nošenje crvene ruže znak da je otac živ, a nošenje bijele ruže označava da je otac preminuo. Kod nas još uvijek ne postoji poseban običaj za Dan očeva, osim što djeca obično darivaju očeve poklonima i izražavaju zahvalnost za sve što očevi čine za njih.

Bez obzira kada se i na koji način obilježava, ne zaboravite im čestitati i pokazati im koliko ih volite. A i mi se pridružujemo čestitkama i želimo svim očevima, a i onima koji će to ubrzo postati

Sretan vam vaš dan!

djelomob1.jpg