Ožujak 31, 2023 2532

Ove godine nema gdje ih nema, a cijena im nije baš niska

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Snažan su antioksidans, izvrstan su izvor folne kiseline, vitamina B, prirodni su diuretik… S prvim toplijim danima počinje njihova sezona, a cijena im je na vodičkoj pijaci 5 eura za vezicu.

Šparoge, omiljena proljetna namirnica poznata je još iz doba Rimljana. Nije ju potrebno uzgajati i za pripremu treba tek nekoliko minuta. Premda ih ove godine ima dosta, cijena im nije baš povoljna.

Kreću se od 4 pa sve do vrtoglavih 8 eura, ovisno o ponudi, ali i vremenu kada ste ih došli kupiti. Ako vam se ne žuri s ručkom i posreći vam se, iza podne na šibenskoj pijaci, možete naći dvije male vezice za 7 eura. Kada je ponuda manja i dođete rano ujutro za jednu malu vezicu ćete izdvojiti od 4 do 6 eura, dok za one s više slasnih stabljiki 8 eura.

Na vodičkoj pijaci je slična situacija. Kad je tek krenula sezona početna cijena im je bila 6 eura, a sada ih možete pronaći za 5.

A kako ih je brati, koje su slasnije i gdje ih pronaći rekao nam je Lovre Birin, strastveni berač šparoga.

- Gušt kad ih uberete ne može se miriti s onim kada ih kupite. Kada sam bio šestogodišnjak prvi put sam s didom došao u polje. Za vrijeme sezone šparoga jutrima radim, a popodne sam stalno u polju. Danas sam ubra dvi kante šparoga, ali ne bilo kakvih nego onih debelih, mesnatih koje rastu drito iz kamena. Neusporedivog su okusa u odnosu na one koje se uberu na mjestu di je bilo izgoreno. Na takvim mjestima najbrže narastu, ali te nisu ni blizu ovima  –  započeo je razgovor Lovre, tridesetdevetogodišnjak iz Vodica.

Za te slasnije „Lovrine“ se morate ipak malo namučiti. Treba hodati, tražiti posebna mjesta, penjati se, pomicati draču. Sati se najčešće izgube tražeći što deblje šparoge da bi slasna delicija bila na vašem pijatu.

Ali Lovri, svestranom beraču šparoga, koga tridesetak godina možete sresti po vodičkom kršu i poljima, to nije nimalo mučenje.

- Meni je to gušt. Umiruje me i lipo mi je biti na svježem zraku. Dosta šparoga podilim i baš ih volim brati. Znam ih i ukiseliti. Bilo bi lipo kad bi više mladih bralo i bilo po poljima. Možda bi bile povoljnije. Čuo sam da su ove godine skupe - nastavlja Lovre.

Ali, tko može odoliti slasnom zalogaju?

Ako ih želite na svom pijatu ili ćete izdvojiti od 4 i više eura za vezicu ili pravac polje, kao i naš sugovornik Lovre. Kako god ih pribavili u svakom slučaju ćete imati zdrav obrok; bilo da ih pripremite na salatu, frigane, napravite rižot ili juhu.

djelomob1.jpg