Travanj 21, 2023 1032

Ivan Dobra - pjesnik koji slavi svoje Žirje

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

U novoj emisiji Kolure od bisera koju vodi i uređuje Lucija Cvitan gostovao je Ivan Dobra, istaknuti hrvatski pjesnik, rođen u Šibeniku 12. siječnja 1958. godine. Njegovi roditelji su također rođeni na otoku Žirju.

Nakon završenog prvog razreda Osnovne škole na Žirju, Dobra se preselio u Šibenik i tamo je pohađao Osnovnu školu na Baldekinu. Nakon toga, završio je Prometno-tehničku školu u Šibeniku i zaputio se u Sjedinjene Američke Države.

U SAD-u se Dobra aktivno uključio u rad raznih udruga američkih Hrvata na području New Yorka. Sudjelovao je u radu Zavičajnog kluba otoka Žirja, listu "Hrvatskog korijena" koji je izdavala Hrvatska katolička misija Astoria u New Yorku, kao i na priredbama hrvatske iseljeničke lirike. Njegov talent kao pjesnika uočen je u tamošnjem hrvatskom tisku, a doprinos u nastojanjima Hrvatskog svjetskog kongresa je također vidan. Dobra je također aktivan član Hrvatske akademije Amerike.

Unatoč odlasku u SAD, Dobra je ostao strastven zaljubljenik u svoje Žirje. Kroz svoje pjesme, koje su većinom posvećene tom otoku, slavi njegovu ljepotu i važnost. U svim godinama svog privremenog izbivanja u SAD-u, Dobra je nesebično i zdušno pomagao i pomaže svoje omiljeno i nikad ni na tren zaboravljeno Žirje - jednako u materijalnom i u duhovnom pogledu.

Ivan Dobra je pjesnik koji s ponosom slavi svoje korijene i prenosi svoju ljubav prema Žirju kroz svoje stihove. Njegovo stvaralaštvo zasigurno će ostati dio bogate hrvatske književne baštine.

Emisija sufinanciranja temeljem Javnog poziva ŠK županije za sufinanciranje programskih sadržaja elektroničkih medija od interesa za Šibensko-kninsku županiju u 2023. godini.

Pogledajte video

Poslijednja izmjena dana Petak, 21 Travanj 2023 23:43
djelomob1.jpg