Travanj 25, 2023 1019

Najbolji materijali za sobna vrata

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Sobna vrata nisu samo funkcionalni elementi u vašem domu nego su ujedno i ukrasni, budući da doprinose uređenju vašeg prostora u stilu koji preferirate. Prilikom odabira materijala od kojih se sobna vrata izrađuju potrebno je uzeti u obzir više čimbenika kao što su izgled, izdržljivost, sigurnost/zaštita te trošak.

U nastavku teksta pojašnjavamo neke najbolje materijale koji se najčešće koriste za izradu sobnih vrata.

Drvo – najčešći materijal za izradu sobnih vrata

Drvo je tradicionalni materijal koji se od davnina koristi za proizvodnju sobnih vrata. Drvena vrata savršena su za pojedince koji svoj interijer žele uskladiti s eksterijerom odnosno s prirodom. Puno je vrsta drveta od kojeg se proizvode vrata uključujući hrast, javor, smreku, jelu, orah i tako dalje. 

Drvo je veoma izdržljiv materijal te uz pravilno održavanje i njegu može trajati godinama. Drvena vanjska vrata nude kompletnu sigurnost, a drvena sobna vrata zaslužna su za vrhunski dojam. Završni sloj vrata određuje se prema želji kupaca.

Postoji još jedna razlika među drvenim sobnim vratima. Naime, za izradu vrata može se koristiti masivno ili puno drvo te tzv. konstruirano. Vrata od punog drva obično su skuplja te su kvalitetnija od vrata izrađenih od konstruiranog drveta.

Drvena vrata pružaju odličnu izolaciju što je korisno tijekom cijele godine; ljeti da održavaju postojanu hladniju temperaturu i zimi da zadržavaju toplinu u sobi. 

MDF ploče – zanimljiva alternativa za drvo

MDF je još jedan popularan materijal za izradu sobnih vrata što zbog svoje izdržljivosti, što zbog pristupačne cijene. MDF je znatno jeftiniji od drveta, što ga čini pristupačnijim za kućanstva s ograničenim proračunom. Dobra je alternativa za prirodno drvo, budući da ga karakterizira otpornost na širenje, skupljanje i pucanje.

MDF materijal lako se obrađuje i oblikuje, što profesionalcima omogućuje realiziranje brojnih kreativnih mogućnosti kada je u pitanju izrada sobnih vrata. MDF se može, dakle, rezati i oblikovati prema želji, može se lakirati i bojati različitim bojama što vam omogućuje da vrata savršeno uklopite u bilo koji interijer.

MDF se može pronaći u različitim debljinama i veličinama, tako da možete dati izraditi vrata koja će se savršeno uklopiti u bilo koji interijer. Završna obrada MDF vrata također je raznolika.

Staklo – luksuzno i elegantno uređenje interijera 

Staklo se često koristi kao materijal za izradu sobnih vrata ponajprije zbog svoje estetske privlačnosti, ali tu su i druge prednosti koje ga čine odličnim odabirom.

Jedna od glavnih prednosti sobnih staklenih vrata je ta što ćete propuštati prirodno svjetlo te tako prostor učiniti svjetlijim i ugodnijim za boravak. To znači da nećete morati trošiti novac na dodatno osvjetljenje. Staklo je veoma izdržljiv materijal i ne zahtijeva previše održavanja. Sve što trebate učiniti je povremeno prebrisati čistom krpom i sredstvom za čišćenje stakla.

Međutim, kada govorimo o cijenama, staklena vrata mogu biti skuplja od vrata izrađenih od nekog drugog materijala. Zahvaljujući razvoju i napretku tehnologije moguće je izraditi vrlo čvrsta i sigurna staklena vrata koja su otporna na udarce, pucanja i lomove. Ovdje je, konkretno, riječ o kaljenom staklu. Zato su sobna vrata izrađena od ovog materijala dobar odabir čak i za obitelji s malom djecom.

Ako se još uvijek niste odlučili kakva sobna vrata želite u svom domu, potražite više informacija o karakteristikama ostalih materijala te zatražite mišljenje stručnjaka.

djelomob1.jpg