Travanj 27, 2023 5602

Put novinarke Dine Ćevid: Od Radija 101 do Dnevnika Nove TV

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Ne može se zamisliti ni u jednoj drugoj profesiji. Prvi put je stala ispred kamere na Televiziji Student, a danas je dio informativne redakcije Dnevnika Nove Tv. Radni joj dan započinje u 9,00 sati, a nerijetko završava iza 20,00 sati. Članica je HPD-a Runolist, a kad joj ni planine ni rolanje ne pomognu da se oslobodi stresa, skupi stvari i put Srime.

Doma je doma, ali Zagreb joj je nakon desetljeća življenja postao drugi dom.

- Osnovnu školu završila sam u Vodicama, Gimnaziju Antuna Vrančića u Šibeniku te Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Sestra Inka i ja u Zagrebu smo više od deset godina. Tu su moji prijatelji, kolege i posao. Naravno da je doma doma i da ni s trideset godina ništa ne može zamijeniti čak ni najkraći 'bijeg' na Srimu i vraćanje svojoj majci, bratićima, prijateljima koji su ti više od obitelji. Svaki djelić Srime, more i svi ljudi, oni koji jesu i koji više nisu s nama, jednostavno su dio mene. To je moje mjesto i tu pripadam – započela je razgovor Dina Ćevid, novinarka informativne redakcije Dnevnika Nove Tv.

Nije joj bio problem naviknuti se na metropolu, ali kad je duže vrijeme na Srimi krene joj nedostajati Zagreb i jedan način života, a kada je u Zagrebu fali joj Dalmacija i tako u krug.

- Zasad uspješno balansiram između jednog i drugog – sa smiješkom nastavlja mlada novinarka.

A odakle ljubav prema medijima, kako je stajati ispred kamere, kako se nosi sa stresom; upitali smo je?

- Oduvijek sam voljela čitati, pisati i istraživati. Volim komunicirati s ljudima i ne volim monotoniju, a novinarstvo to definitivno nije. Mojim je prijateljima nezamislivo moje radno vrijeme koje traje od jutarnjih kolegija od devet sati do kraja Dnevnika ili čak Večernjih vijesti – nastavlja Dina.

Premda nikad ne zna gdje će je radni dan odnijeti i što će iskrsnuti uvijek je spremna i snalazi se u bilo kojoj situaciji. Čak i onim podosta stresnim.

- Javljanje uživo. Ili kada mi je minutu prije javljanja zakazala tehnika i nisam čula ni režiju ni voditelje, a morala sam sve odraditi do kraja – prisjeća se novinarka Ćevid.

Novinarstvo je njena ljubav i ne može se zamisliti ni u jednoj drugoj profesiji. I kada su se sa znanjem i školovanjem spojila Dinina načela, stavovi i divljenje prema kameri rezultat je bio njezin dolazak u informativnu redakciju Dnevnika Nove Tv.

- Obitelj me naučila da koliko god škola završim i titula u životu steknem najvažnije je da ispred vlastitog imena i vlastitog odraza stoji titula čovjeka i toga se uvijek držim – dodaje Dina.

Tijekom studiranja jedno je vrijeme radila na Radiju 101 i u tisku.

- Međutim, zahvaljujući profesorici Teni Perišin, koja nas je svojom strašću 'zarazila' televizijskim novinarstvom odabrala sam krenuti tim putem. Iza i ispred kamere prvi put sam stala još na fakultetu na Televiziji Student, praksu odrađivala na HRT-u. Već tad je to bio izrazito dinamičan, ponekad i naporan period, ali znala sam otprilike kako će to funkcionirati i što me čeka, koliko je zahtjevno i stresno – nastavlja novinarka.

I znala je što je čeka. I preko radija, tiska pa sve do prije nešto više od tri godine kada se pridružila informativnoj redakciji Dnevnika Nove Tv.

Uzela je mikrofon u ruke i javila se prvi puta uživo.

- Iako na van izgleda kao da je do toga došlo odjednom od prvog dana urednici nas pripremaju, bruse, usmjeravaju, mentoriraju i testiraju. Sama činjenica da ti urednik odluči povjeriti zadatak pokazuje da ti vjeruje, a ti, naravno, želiš opravdati to povjerenje. Imam uvijek podršku kolega i urednika. I kad nisam sigurna oni su sigurni u mene, a takva podrška je veliki vjetar u leđa. Prava smo ekipa i na poslu i van posla - nastavlja Ćevid.

Stajanje ispred kamere, javljanje uživo nerijetko s informacijama koje saznaje u zadnji čas, velika je odgovornost, ali riječi koje stoje iza nekoliko minuta priloga rezultat su jako puno rada, dogovora, istraživanja i truda.

- Svakodnevno zajednički u redakciji na jutarnjim kolegijima diskutiramo o temama koje ćemo raditi. Nakon toga slijedi dogovaranje sugovornika, snimanje, povratak u redakciju, pisanje teksta, slaganje slike te finalno peglanje zvuka i slike u montaži – nastavlja Dina.

I ponekad tako satima da bi gledatelji vidjeli nekoliko minuta priloga.

Iako radi na televiziji najveći gušt joj je pročitati novine, a stres joj ne predstavlja problem.

- Dobro se nosim i funkcioniram pod stresom – sa smiješkom nastavlja Ćevid.

Da se oslobodi stresa trenira. Uglavnom sa sestrom. Nekad je to trčanje, teretana, rolanje, dobra knjiga ili putovanje ovisno o raspoloženju i ekipi. A trenutno je:

- Planinarenje. Članica sam HPD-a Runolist i imam svoju ekipu koja polako, ali sigurno 'osvaja' vrhove – smijući se dodaje Ćevid.

A kad zagusti spakira stvari i ode na "svoju" Srimu, pa onda opet natrag pred kamere.

Nema teme koju ne obrađuje.

I sve s istim žarom; od politike, crne kronike, socijalno osjetljivih priča, izvanrednih situacija do nekih 'light' tema.

Planovi za budućnost?

- Trenutno sam zadovoljna i o budućnosti ne maštam previše. Sigurna sam da će trud, rad, upornost i malo sreće stvoriti ili otvoriti neke nove mogućnosti – zaključuje Ćevid.
A mi joj želimo upravo to.

djelomob1.jpg