Lipanj 07, 2023 2058

Drugi Festival zavičajne poezije održan u Bićinama Malim (Skorići)

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Na prekrasnoj lokaciji Bićina Mali (Skorići), u srijedu, 7. lipnja 2023., održan je 2. Festival zavičajne poezije. Ova kulturna manifestacija, koja obiluje umjetničkim i duhovnim izražajem, okupila je poštovatelje pisane riječi iz mnogih hrvatskih gradova.

Festival je organizirala vodiška nevista, gospođa Gojka Skorić Pelajić. Prisutni su bili pjesnici iz različitih krajeva Hrvatske - Šibenika, Zadra, Splita, Vodica, Skradina, Rupa, Zatona, Knina, Stankovaca, Jezera, otoka Murtera, Zlarina i Šolte. Posebnu su notu festivalu dodali KUD Koledišće iz Jezera, kao i glazbeni gosti Bartol Pelajić, Igor Lokas i Josip Bašić.

Početak ovog festivala seže u 2021. godinu, kada je na istom mjestu spontano održano pjesničko-glazbeno druženje. Tada su pjesnici iz Zadra i Šibenika uživali u ambijentu sela, čistom zraku te mirisima brnistre i smilja. Upravo su ti momenti potaknuli ideju o tradicionalnom održavanju festivala početkom lipnja svake godine.

Gojka Skorić Pelajić, koja je ujedno i članica te osnivačica kulturne udruge za očuvanje tradicijske i kulturne baštine "ŠIBENSKE BOVULE", s ponosom ističe kako je ovogodišnje izdanje festivala posebno obogaćeno nastupom KUD-a Koledišće iz Jezera.

Festival ne bi bio moguć bez podrške sponzora. Organizator ovog događaja zahvaljuje Gradu Skradinu, Turističkoj zajednici Skradina, Nacionalnom parku Krka, Turističkoj zajednici Grada Šibenika, te Turističkoj zajednici Šibensko-kninske županije.

 

Posebno je značajno spomenuti da je Šime Strikoman, poznati hrvatski fotograf, snimio svoju 839. milenijsku fotografiju posvećenu književniku Nikoli Puliću. Pulić, rođen 1926. u Bićinama, nedaleko od rijeke Krke i Prukljana, proveo je ovdje svoje djetinjstvo. Iako je ratni period proveo daleko od rodnog kraja, njegov životni put ga je uvijek neraskidivo vezao za zavičaj. Nakon rata, preselio se u Zagreb gdje je djelovao kao profesionalni književnik. Svojim romanima, pripovijetkama, putopisima, dramama i filmskim scenarijima, ali i brojnim knjigama za mladež, ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti.

 

Ovaj festival zavičajne poezije nastavlja njegovati duh lokalne kulture, obogaćujući kulturni život Bićina Malih (Skorića), ali i cijele županije. 

Pogledajte video i fotogaleriju:

 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 08 Lipanj 2023 12:52
djelomob1.jpg