Lipanj 08, 2023 11847

Između Stablinca i Hacijende gradit će se luksuzno stambeno naselje, pogledajte kako će izgledati

Ocjeni sadržaj
(12 glasova)

U Vodicama će uskoro započeti izgradnja luksuznog stambenog naselja La Ginestra Residence, projektiranog u skladu s najnovijim ekološkim principima. Naselje je rezultat tursko-hrvatske investicije vrijedne 35 milijuna eura, a izgradnja će se odvijati u dvije faze, od 2023. do 2026. godine.

Naselje će se nalaziti između Stablinca i Hacijende i ukupno će sadržavati 135 stanova. Glavni investitor projekta je Bašar Egemen, a projekt je kreirao hrvatski arhitektonski tim pod vodstvom Damira Lasinovića - Studio ARX.

Fokus je na harmoničnom suživotu ljudi i prirode, s ciljem pružanja održivog modela za buduća naselja. Kompleks će biti otporan na buduće izazove poput povećanja turističkog prometa i klimatskih promjena.

Arhitektura naselja ističe se svojim inovativnim dizajnom, povezujući ljude i prirodu na optimalan način. Fasade zgrada izrađene su od betona i drva, a između njih su ostavljeni zeleni prostori za male životinje, ptice i biljke. Izgled cijelog naselja bit će dinamičan, s raznolikim visinama, nagibima i površinama krajolika.

Naselje će biti smješteno na površini od 25.000 m2 i sadržavat će 15 kuća s centralnim sadržajima, poput dječjih igrališta i otvorenih rekreacijskih površina.

Svaka zgrada će sadržavati zelene krovne i fasadne vrtove, pružajući raznolika staništa za lokalnu floru i faunu. Krovovi i vrtovi će također funkcionirati kao spremišta za kišnicu, doprinoseći održivosti zgrade.

Posebna pažnja pridaje se rasvjeti kako bi se smanjilo svjetlosno onečišćenje koje može utjecati na lokalne vrste. Osim toga, predviđena je upotreba fotonaponskih i solarnih panela, inteligentnih sustava za kontrolu potrošnje energije i materijala za niskoenergetske objekte.

U cilju maksimalnog iskorištavanja raspoloživog prostora, predviđeno je parkiranje u podzemnim garažama. Time se oslobađa prostor za vrtove i održivu poljoprivredu, kao i za skladištenje i reciklažu otpada.

Naselje je dizajnirano s vizijom stvaranja održive, zelene zajednice koja bi doprinijela lokalnoj biološkoj raznolikosti i prilagodbi na ubrzane klimatske promjene.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 08 Lipanj 2023 13:24
djelomob1.jpg