Lipanj 10, 2023 21668

Zelena oaza na četrdeset kvadratnih metara: Vrt obitelji Juričev Mikulin

Ocjeni sadržaj
(17 glasova)

U obiteljskoj kući na četrdeset m2 smjestila se zelena oaza koja s prvim proljetnim zrakama sunca plijeni poglede prolaznika. Jasminka više vremena provodi zalijevajući cvijeće dok se njen suprug Mirko, bavi ostalim poslovima u vrtu.

Zalijevanje, okopavanje, sadnja, njega i prehranjivanje cvijeća u obitelji Juričev Mikulin je svakodnevnica. Najvećim dijelom je briga oko vrta pod palicom Jasminke, ali Mirko, njezin suprug uvijek uz nju. Posebno kada su u pitanju teži fizički poslovi.

Iako je Jasminka, po struci trgovkinja, a Mirko vatrogasac, oboje su se više nego dobro snašli u hortikulturi, a svoje malo carstvo su uredili po svom guštu radeći s puno ljubavi i strpljenja.

Do unatrag deset godina njihova zelena oaza je bila parkirno mjesto. Odlučili su beton zamijeniti vrtom. I nisu pogriješili.

Ozelenili su betonsku površinu, posadili biljke i cvijeće, ponešto pregradili i danas uživaju. Ne uživaju u svojoj vrtnoj bajci samo oni, već i prolaznici koji naiđu. A njihovi gosti pronalaze predah na klupici za odmor do kojeg vodi šljunčana stazica.

- Bavimo se turizmom pa naši gosti često sjede u vrtu i uživaju u bojama i mirisu cvijeća. Imamo karanfile i ruže, te prolice. Stara vinova loza radi prirodni hlad u vrtu, a tu je još jedna palma – rekao je Mirko Juričev Mikulin.

U vrtu provode svoje slobodno vrijeme, posebno s prvim toplijim danima proljeća, kada oko biljaka treba više brige. Premda posljednjih godina nepovoljni toplinski uvjeti podosta iscrpljuju biljke i više je štetnika i bolesti te je sve teži uzgoj i njega Juričev Mikulinima to ne predstavlja problem.

Oni i dalje sade, presađuju, zalijevaju.

- Čim malo zatopli moramo se više posvećivati cvijeću, posebno što se tiče zalijevanja. Obično to ja radim, a moj suprug Mirko se bavi ostalim fizičkim poslovima – rekla nam je Jasminka Juričev Mikulin.

Jarkost crvenih đirana, Juričev Mikulini ublažili su sadnjom zimzelenih biljki. U središtu njihova vrta se nalazi vodopad, a uz ogradu su zasađene kugle grmova šimšira.

Uz kale bijelih boja, vrt im krase i agrumi.

Miris naranči, limuna i mandarina širi se susjedstvom, a kada u noćnim satima zasvijetli rasvjeta vrtna idila je potpuna.

Vrt stalno upotpunjuju novim biljkama.

- Kupimo jednu sadnicu pa drugu; pa nešto preživi, drugo ugine brzo. Znate sami kako to ide s vrtom, ali svako proljeće nastojimo nešto novo zasaditi. Dodati neki novi detalj, cvijet, nadopuniti vrt – zaključuju Juričevi.
A kad nisu u vrtu skoknu do polja i nastave s radom.