Lipanj 29, 2023 614

Spavalice ili noćne ptice: Što sve roditelji trebaju znati o spavanju beba?

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Prvi mjeseci kada stigne beba roditeljima često prolaze u magli i nespavanju, česta buđenja ritam su na koji se nije lako priviknuti, a bebama treba neko vrijeme dok nauče kako funkcioniraju rutine spavanja i hranjenja izvan maminog toplog trbuha. S vremenom će postati lakše, a danas vam donosimo nekoliko trikova kako pomoći i sebi i bebi da što prije ulovite rutine i preživite ovaj zahtjevan period! 

Djetetove obrasce spavanja moguće uočiti već u trbuhu

Posljednji tjedni trudnoće uglavnom prolaze u iščekivanju poroda i osluškivanju bebe. Upravo bebine aktivnosti u tim tjednima mogle bi vam otkriti i što vas čeka nakon poroda. Naime, bebine faze budnosti u trbuhu poklapaju se sa periodima budnosti i nakon rođenja. 

Bebe nemaju razvijen biološki sat

Naš unutarnji sat govori nam kada je vrijeme za spavanje, kad za buđenje, umor nam to jasno daje do znanja. No kod beba taj sat još uvijek nije dovoljno razvijen da bi bebe mogle razlikovati dnevni i noćni ritam hranjenja i spavanja, one to tek trebaju naučiti. Roditelji neće biti sretni s ovom činjenicom, no ako je neka utjeha - bebe nisu budne vama iz inata, nego jednostavno još uvijek ne mogu razlikovati kada je vrijeme za noćni san, a kada za popodnevno drijemanje. 

Ritam spavanja i buđenja je vrlo brz u prvim mjesecima

Ritam izbacivanja dnevnog spavanja i sve dužeg spavanja kroz noć razvija se postepeno. Nije realno da će novorođenče prespavati noć, kao ni da jednogodišnje dijete može normalno funkcionirati bez dnevnog odmora. Naši organizmi su jednostavno takvi i važno je slušati potrebe svog tijela. Želudac novorođenčeta je malen, osobito u prvim tjednima i dijete ne može pojesti dovoljno hrane da bude sito duže od sat, dva ili tri. Već nakon mjesec dana starosti moguće je uočiti da bebe počinju manje spavati kroz dan, a više kroz noć. 

Utjecaj dojenja na djetetov san 

Dojene bebe imaju još jednog “pomagača” u učenju razlikovanja dnevnog i noćnog sna. Naime, melatonin je prirodni hormon koji se nalazi u našim tijelima, a njegove razine rastu prema kraju dana i dosežu svoj vrhunac u ranim jutarnjim satima. Melatonin nam je potreban za spavanje, a bebe ga putem mlijeka dobivaju od svojih majki, najviše u noćnim podojima. 

Što sve ometa bebin san?

Iako je beba još malena, a njezin vid možda nije ni u potpunosti razvijen, mnogo toga iz vanjskog svijeta može utjecati na bebin san. Najveći problem svakako je plavo svjetlo u blizini beba, a to podrazumijeva korištenje mobitela, tableta i računala u blizini beba. Korištenje prejake rasvjete u vašem domu također može utjecati na san na način da mnogo sporije i kasnije dolazi do lučenja melatonina u majčinom mlijeko, a samim time ga i dijete dobiva kasnije kroz mlijeko. 

Izdojeno mlijeko može pogoršati djetetovo spavanje?

Majke koje imaju dovoljno mlijeka nerijetko posežu za opcijom izdajanja kroz dan kako bi lakše preživjele noć. Dijete izdojeno mlijeko na bočicu mnogo lakše i brže popije, pa logika nalaže da će i beba brže ponovno zaspati, a zajedno s njom i mama dobiti malo ekstra sna. No, majčino mlijeko se upravo zbog spomenutih razloga razlikuje kroz dan i kroz noć, kako se proizvodnja prilagođava bebinim potrebama, pa mlijeko izdojeno kroz dan neće sadržavati melatonin i dijete će teže zaspati. 

Draga mama, ako si sada u najumornijoj fazi svog života, znaj da nisi sama i sve će uskoro postati mnogo lakše. Ne srami se tražiti pomoć. Partner, mama, prijateljice ili stručna osoba, svi će ti rado pomoći, samo im objasni kako to mogu učiniti! 

Mamin kutak

Foto: Freepik

djelomob1.jpg