Srpanj 01, 2023 4243

Na što posebno paziti ako unajmljujete stan ili apartman?

Na što posebno paziti ako unajmljujete stan ili apartman? Image by Pexels from Pixabay
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Unajmljivanje prostora za život traži od vas da pomno pregledate različite detalje, prije nego što prihvatite postavljenu cijenu i potpišete ugovor o najmu.

Čak i ako imamo svoju nekretninu, svi mi povremeno želimo promijeniti okruženje u kojem živimo. Baš zbog toga je unajmljivanje stana, vile ili apartmana postalo nešto sasvim uobičajeno, bilo da se radi o promjeni mjesta boravaka ili turističkom putovanju.

A tu se kriju mnoge zamke, pogotovo ako odlučite odsjesti više od nekoliko dana. Naime, ne nude svi iznajmljivači jednako kvalitetnu uslugu, što posebno dolazi do izražaja ako je vaš budžet u nekoj mjeri ograničen.

Tada se javljaju ogromne razlike između različitih smještaja koji su vam ponuđeni, zbog čega je vrlo bitno detaljno ih pregledati prije nego potpišete ugovor. U tu svrhu izdvajamo nekoliko detalja na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Krevet, klima i kupaonica

Dobar krevet je nužan da biste se mogli osjećati kao kod kuće u nekom stanu, vili ili apartmanu. Trebao bi biti prostran, čvrst i udoban, a ako su vam na raspolaganju kvalitetni jastuci i pokrivači, to je dodatni plus.

Svejedno, mnogi iznajmljivači ne brinu mnogo o krevetu, već dovuku neki prastari još od svojih roditelja. To posebno dolazi do izražaja na kontinentu, a ima takvih slučajeva i na obali. Kako god, na unajmljivanje smještaja s lošim krevetom ne biste trebali pristati i tu bi svaki daljnji dogovor trebao otpasti.

Isto vrijedi i za kupaonicu, u kojoj se očekuje funkcionalan kotlić, kao i zahod koji nema problema s protokom toaletnog papira kroz cijevi. Također je važan kvalitetan tuš, kao i mogućnost da se voda može zagrijati na željenu temperaturu. Što kupaonica izgleda modernije i urednije, tim bolje. Ako je pak sva puna vlage i kamenca, razmislite dvaput želite li je unajmiti.

Tu je onda i grijanje, odnosno hlađenje. Bilo da se stan nalazi na kontinentu ili na Jadranu, trebao bi vam nuditi mogućnost efikasne regulacije temperature. To po ljetu znači da bi trebao u njemu postojati klima uređaj, što je postao standard u Europi. Po zimi bi pak trebao imati neki oblik grijanja, po mogućnosti radijatore, što je itekako bitno kod dugoročnog najma.

Prostor za rad i opuštanje

Pri izboru stana morate uzeti u obzir i uvjete koje tamo imate za rad na računalu. Radni stol je nužnost ili da barem postoji dovoljno prostora da ga kupite i smjestite unutra.

Moramo spomenuti i utičnice. To je nešto što malo tko provjerava prilikom dogovaranja najma stana, a zapravo je vrlo bitno. Stan koji ima malo mjesta za priključivanje vaših uređaja na struju zapravo uopće nije funkcionalan. S druge strane, ako vas tamo dočekaju brojni Vilmar prekidači i utičnice ili štekeri nekog drugog poznatog brenda, tada možete biti sigurni da ćete uvijek moći priključiti sve vaše uređaje na struju.

Uzmite naravno u obzir i kako izgleda dio stana namijenjen opuštanju. Postoji li unutra televizor ili barem mjesto na kojeg možete staviti svoj? Jesu li dostupni kauč, fotelje i kutna garnitura? Što je s Internetom?

Sve su to faktori koji utječu na kvalitetu prostora kojeg unajmljujete. Kada se radi o kratkoročnom turističkom najmu, u pravilu možete računati na solidnu kvalitetu na našoj obali, a i na kontinentu. No, čim se odlučite uzeti stan na nešto duže, kvaliteta dramatično pada i zato morate biti jako oprezni.

Lokacija

Za kraj, svakako moramo spomenuti i lokaciju. Upravo o njoj u velikoj mjeri koliko će vam biti ugodno u vašem novom prostoru. Za neke je najvažnije da se radi o mirnom i sigurnom okruženju. Drugima je bitnije da su u blizini supermarketi i drugi važni sadržaji za vašu svakodnevicu.

Koliko je lokacija bitna ovisit će o tome raspolažete li automobilom ili ne. Ako imate svoje vozilo, tada je bitno raspitati se postoji li mjesto za parkiranje namijenjeno vama. Ako pak ne vozite, tada je važno saznati kako funkcionira javni prijevoz u vašem susjedstvu.

U svakom slučaju, cijena najma drastično je skočila posljednjih godina, a kvaliteta baš i ne. Zato je iznimno važno paziti na svaki detalj prije nego pristanete na uvjete iznajmljivača, kako ne biste u sljedećih godinu dana završili u prostoru u kojem se uopće nećete osjećati ugodno.

djelomob1.jpg