Srpanj 08, 2023 674

Razgovor o arheologiji i povijesti: Dr. sc. Ivo Glavaš u 'Kolurama o bisera'

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U novom izdanju popularne emisije 'Kolure o bisera', koju uređuje i vodi Lucija Cvitan, gostovao je priznati povjesničar umjetnosti, dr. sc. Ivo Glavaš. Kao konzervator u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Šibeniku, Glavaš je obogatio emisiju s nizom fascinantnih priča i dubokim uvidima iz svoje struke.

Dr. Glavaš, koji je doktorirao iz arheologije nakon što je diplomirao povijest, podijelio je s nama svoju ljubav prema arheologiji. Otkrio je kako je ta strast prema istraživanju prošlosti izrastala tijekom godina, a posebno se osvrnuo na temu svoje doktorske disertacije, pružajući nam uvid u složenost i značaj tog rada.

Kao šibenski arheolog, dr. Glavaš je dobio priliku sudjelovati na svjetskom znanstvenom kongresu, što ga čini jednim od rijetkih Šibenčana s takvim postignućem. Opisao je tu jedinstvenu priliku i iskustvo koje je stekao sudjelovanjem na takvom globalnom događaju.

Njegova najnovija stručna zanimanja usmjerena su prema proučavanju tvrđava, posebno onih u Šibeniku. Dr. Glavaš je objasnio kako je došlo do te promjene fokusa u njegovom radu te je istaknuo da, unatoč ovom novom interesu, nije napustio svoju prvu ljubav – arheologiju.

Razgovor se zatim okrenuo prema šibenskoj, dalmatinskoj i općenito hrvatskoj kulturnoj baštini. Dr. Glavaš je razgovarao o tome kako su te baštine prepoznate na europskoj i svjetskoj sceni, te kako on, kao znanstvenik, može pridonijeti njihovoj većoj vidljivosti i priznanju.

Dr. Glavaš također povremeno predaje zaštitu spomenika kulture na Odjelu za povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zadru. Otkrio je kako je došlo do ove suradnje, kao i kakvi su danas studenti s kojima radi.

Na kraju emisije, dr. Glavaš je podijelio svoje mišljenje o potencijalu Šibenika da osnuje vlastito sveučilište. Njegovi stavovi o ovom pitanju dali su novu perspektivu na budućnost obrazovanja u ovom povijesnom gradu.

Svojim dubokim znanjem i strašću za prošlošću, dr. sc. Ivo Glavaš je dodao vrijedan doprinos emisiji 'Kolure o bisera', dok je gledateljima pružio uvid u složenost i ljepotu kulturne baštine Šibenika.

 

Poslijednja izmjena dana Subota, 08 Srpanj 2023 21:13
djelomob1.jpg