Srpanj 22, 2023 8315

Ilija Vrdoljak: Kako je mladi kuhar iz Vinkovaca zavolio Vodice

Ocjeni sadržaj
(18 glasova)

Tek mu je 28 godina, zove se Ilija Vrdoljak, dolazi iz Vinkovaca i posljednje dvije godine drži kuharsku palicu u jednom vodičkom restoranu. Kako ga je put doveo u Vodice i zašto želi tu ostati pročitajte u nastavku.

Zbog utjecaja okoline upisao je Tehničku školu Ruđera Boškovića, smjer građevina u rodnim Vinkovcima. Ali to nije bilo za njega.

Ilija Vrdoljak sanjao je o kuharstvu.

- To je prepoznao i moj razrednik objasnivši situaciju mojim roditeljima. I upisao sam Srednju strukovnu školu, smjer kuhar – predstavio se Ilija Vrdoljak, mladi kuhar.

I ostvario svoj san. Da je ispravno postupio promijenivši školu pokazalo  se ubrzo.

- Tijekom školovanja osvajao sam nagrade na kuharskim natjecanjima. Najdraža mi je nagrada za najboljeg mladog kuhara na školskom natjecanju Kamelija kup koja mi je bila motivacija za daljnji napredak – dodaje Vrdoljak, dvadesetosmogodišnjak.

Tijekom ljetnih sezona radio je u Dalmaciji gdje je skupljao iskustvo koje mu je omogućilo rad i van granica Hrvatske. U Sloveniji.

- U jednom od najboljih restorana na Bledu – nastavlja Ilija.

Kako ste došli u Vodice?

Nakon tri godine rada u Sloveniji zaputio sam se s kolegom Marinom u Njemačku. Međutim.

 – Pojavio se corona virus, restorani nisu radili pa smo se ubrzo vratili natrag. U svibnju 2021. godine smo dobili poziv za rad u restoranu Strikoman's u Vodicama. Restoran je trebao otvoriti svoja vrata u lipnju 2021. godine, pa smo imali dosta vremena za smišljanje menua i dizajn kuhinje – dodaje Ilija.

A to Iliji nije predstavilo problem. Naprotiv.

- U kuhinji volim biti kreativan i pustiti mašti na volju pa kombiniram razne okuse; na prvu nespojive. Volim mijenjati jela iz menua, uvijek dodavati nešto novo. I sam kad izabirem jelo odem u restoran koji nudi ''nešto drugačije'' i za nepce zanimljivo – dodaje Vrdoljak.

Smislio je menu i dizajnirao kuhinju. Uz iskustvo, talent i kreativnost već tri godine glavna kuhača restorana je u njegovoj ruci.

Dok je u kuhinji moderan i kreativan, kod kuće voli pojesti što tradicionalnije jelo. Najbolje mu prija ono ''na žlicu''.

U Vodicama se dobro snašao i osjeća se kao ''kod kuće'', pa mu povratak u rodnu Slavoniju trenutno nije u planu. A za to ima i više razloga.

Tu mu je posao. U Vodicama je upoznao sadašnju zaručnicu, Vodičane smatra ljubaznim i spremnim pomoći, a kada sve ''sjedne na svoje mjesto'' nada se otvorenju vlastitoga restorana.

A kad nije u kuhinji može ga se pronaći u teretani. Sportski savjet nam nije dao, ali kuharski, posebno za one koji se  odlučuju za taj posao, ima.

- Posao kuhara treba izabrati netko tko stvarno uživa u kuhanju i spreman je posvetiti određeni dio života samo tome. Netko tko jedva čeka staviti pregaču i započeti svoj radni dan. Kuhinju uvijek treba držati čistom i urednom, te vraćati odmah stvari na mjesto. Treba se osjećati odgovornost prema jelu i prostoru u kojem se radi, te odgovornost prema kolegama – zaključuje Ilija.

I mišljenja je da ako ljubav prema kuhanju imaš u sebi da ju je jako lako pronaći.

A ovaj vrsni kuhar ju je pronašao.

djelomob1.jpg