Srpanj 23, 2023 1620

Damir Fržop: Trgovac po struci, glazbenik u duši

Damir Fržop: Trgovac po struci, glazbenik u duši Ante Roca
Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Kada su mi bile tri godine roditelji su mu kupili pravu igračku – malu harmoniku. Rođen u Šibeniku sa stalnom adresom u Vodicama sviranje je počeo učiti kod časnih sestara. Danas on podučava druge. Bio je učitelj male škole Vodičke glazbe te ponekad pisao aranžmane za orkestar. Ljeti je držao tečaj gitare. Sudionik je borbene akcije Oba Dva. On je Damir Fržop i ovo je samo dio njegove životne priče.

- Rodio sam se u Šibeniku sredinom šezdesetih godina. Radio, gramofon i ploče poredane u mom stanu odavali su osjećaj ritma i urednosti. Moja majka Kata bavila se tkanjem, moj otac Ive radio je u vodičkom Auto-remontnom poduzeću. Bio je električar, a navečer bi u Zadružnom domu u kojem smo stanovali, radio kao kino-operater – predstavio se glazbenik Damir Fržop.

Bio je tako Damir blizak filmskoj umjetnosti, još više glazbenoj. Rado je, u to doba, slikao portrete, igrao nogomet i stolni tenis. Sudjelovao je i na Šahovskom prvenstvu Vodica 1980. godine, ali glazba je bila i ostala prva ljubav.

Ljubav koju je uvelike naslijedio od oca.

- U mojeg oca bilo je vremena i za trubu u Vodičkoj glazbi, u kojoj je svirao godinama – prisjeća se Damir.

Kada su mi bile tri godine roditelji su mu na Skalicama u Šibeniku kupili pravu igračku – malu harmoniku. I zasvirao je.

Sviranje je najprije učio kod časnih sestara, potom mu je učitelj bio svestrani glazbenik, nekadašnji operni pjevač i nastavnik muzičkoga odgoja Ante Sladoljev-Jolić. 1979. godine zajedno s bratom Šimom te Zoranom Lasan-Zorobabelom osniva grupu “Sahara”, u kojoj je bio gitarist. Na repertoaru su im bile razne pjesme, ali i vlastite skladbe.

- Posebno nam je bila draga pjesma Saharoza, koju je skladao naš klavijaturist Toni Lasan – dodaje Fržop.

Nastupe su imali u Zadružnom domu gdje su svirali na različitim prigodama, a jednom su zasvirali u župnoj crkvi Svetog Križa u Vodicama nakon Svete mise.

- Nitko se nije nadao da će bubnjevi i električne gitare zasvirati tamo gdje obitava zvuk orgulja – govori Fržop.

Uz “Saharu” od 1979. godine je i u Vodičkoj glazbi u kojoj se zadržao desetak godina. Svirao je neprestano sve do 16. rujna 1991. godine, kada se u poslijepodnevnim satima uputio prema Šibeniku.

I krenuo u rat.

Sutradan je po mraku prebačen u vojarnu Zečevo, gdje je zajedno s ostalim braniteljima stao u obranu domovine. 21. rujna zvuk raketa je proparao nebo.

- Dva su nas aviona pokušala iznenaditi; pucali su po nama, mi po njima – dodaje Fržop.

Zrakoplovi su srušeni, a jedan od hrvatskih vojnika, u tom je trenutku, uzviknuo „Oba dva, Oba su pala.“ Ostalo je povijest.

Kada se situacija s ratom smirila Damir se ponovno vratio svojoj ljubavi – glazbi. Uzeo je gitaru u ruke i zasvirao s bendom. Osim u Sahari, svirao je još u bendovima: Star Dust-u, Arauzona i Luscinia.

Po struci trgovac, do 2007. godine radio je uglavnom u salonima namještaja. Ni nakon radnog vremena mu nije manjkalo snage da zasvira. Bilo na koncertu, priredbi ili kao dio klape mandolista ili gitarista što i danas u ljetnim večerima nerijetko radi.

Jedno je vrijeme bio učitelj male škole Vodičke glazbe te je ponekad pisao aranžmane za orkestar. Kasnije je ljeti podučavao tečaj gitare i klavijature. Kroz vrijeme je otkrivao jazz.

Tijekom života se preselio u vodički Stablinac, ali se vratio na staru kućnu adresu. Prije nekih petnaestak godina.

- Tečaj gitare odveo me nazad doma na istu adresu gdje je sve počelo. Trudio sam se i pripremao za rad s učenicima – dodaje pedagog Fržop.

I trud se isplatio. Radi što voli i uživa.

- Takva vrsta posla mi je odmor, jer dok učiš učenika i sam učiš – dodaje Fržop.

Uz gitaru, podučava i sviranje klavijature. A polaznici su mu svih uzrasta. Uglavnom učenici osnovne i srednje škole, a imao je i osamdesettrogodišnjeg polaznika.

Ako ne podučava, a pozovu ga iz Gradske knjižnice Vodice, rado zasvira. Kad ne svira zaigra partiju šaha s Bilanom. Sviranje mu daje osjećaj sreće, zabave, jednu vrstu meditacije. Zanimaju ga teme duhovnog karaktera u kojima pronalazi snagu i mir.

- Slobodno vrijeme provodim u šetnji i doma za računalom – rekao je za kraj Fržop.

A toga ima najmanje jer je posvećen glazbi, a ona je njegov život.

 

djelomob1.jpg