Srpanj 29, 2023 367 Teen.hr

Privlači li žuta boja morske pse? Nova istraživanja daju odgovore

Privlači li žuta boja morske pse? Nova istraživanja daju odgovore Image by Christel SAGNIEZ from Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Gavin Naylor, morski biolog koji rukovodi međunarodnim istraživanjima o napadima morskih pasa, došao je do određenih zaključaka. Rezultate svog istraživanja objavio je na "ResearchGate", platformi za razmjenu znanstvenih radova iz svih disciplina i područja.

Dugo je bilo uvriježeno mišljenje da morski psi imaju slab vid, no čini se da ih jedna boja posebno privlači. To je žuta boja, koja može biti posebno problematična. Prema izvješću BBC-a, ronioci su čak dali ovoj boji naziv "njam-njam žuta", budući da su opazili da u morskim dubinama nošenje žute boje kao dio opreme ili odijela može biti problematično.

To, međutim, ne znači da morate odbaciti svoj žuti kupaći kostim, posebno ako provodite ljeto na Jadranu, gdje su susreti s morskim psima rijetkost. Ali, ako planirate posjetiti destinacije gdje postoji mogućnost susreta s morskim psima, ova je informacija svakako korisna. Ne samo da morske pse privlači žuta, već su im privlačne i druge kontrastne boje u vodi, poput crvene i narančaste. Stručnjaci koji istražuju ponašanje morskih pasa savjetuju ljude da ne nose sjajne satove ili nakit u vodu, jer morske grabežljivce to podsjeća na riblje krljušti ili ljuske.

Žuta je često boja koja se odabire za morsku opremu za spašavanje. To uključuje splavi za spašavanje ili plutače, a razlog odabira žute boje je njen veliki kontrast. U morskoj plavetnilo lakše ćete primijetiti žutu ili narančastu splav nego, na primjer, plavu ili crnu. Međutim, čini se da ista boja koja je upadljiva spasiocima, još više privlači morske pse.

Izvor: https://teen385.dnevnik.hr/clanak/funzone/zanimljivosti/znanstvenici-otkrili-koja-boja-kupaceg-posebno-privlaci-morske-pse-nazivaju-je-znjam-njam-bojom---793940.html

 

djelomob1.jpg