Srpanj 30, 2023 590

Šime Strikoman stvara umjetnost na smotri istarskih volova: Milenijskom fotografijom odana počast ugroženoj pasmini i istarskoj tradiciji

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Kroz "Šetimanu od Jakovlje", bogat program koji se održavao u Kanfanaru kao uvod u središnji dio najveće kanfanarske manifestacije, Park istarskog vola bio je domaćin tradicionalne smotre istarskih volova. Ova jedinstvena manifestacija ponosno ističe izuzetne, najljepše, najteže i najposlušnije primjerke istarskih volova, čuvare tradicije ovog kraja.

Ovogodišnji događaj bio je posebno značajan zbog izrade milenijske fotografije. Šime Strikoman, renomirani fotograf poznat po svom radu na milenijskim fotografijama, upravo je u Kanfanaru stvorio svoju jubilarnu 850. milenijsku fotografiju. A kako bolje proslaviti ovu prigodu, nego oblikovanjem ikoničkog istarskog vola na fotografiji.

Ova je fotografija bila posebno važna jer je u njenom stvaranju sudjelovalo stotine posjetitelja smotre. Odazvavši se pozivu, stigli su odjeveni u bijelo kako bi zajedno oblikovali oblik boškarina, simbola ovog kraja. Na ovaj su način pružili svoju podršku marljivim uzgajivačima istarskog goveda, koji nepokolebljivo nastavljaju njegovati tradiciju Istarske županije i očuvanje ove ugrožene pasmine goveda.

U svjetlu ovog veličanstvenog događaja, vrijedno je podsjetiti na važnost očuvanja naše tradicije i podupiranja onih koji se trude očuvati ovu posebnu pasminu goveda. Stoga, sljedeći put kada se nađete u Istri, svakako posjetite Kanfanar i uživajte u čarima ove manifestacije koja ističe ne samo ljepotu i snagu istarskog vola, već i strast i predanost onih koji ovu tradiciju čine živom.

djelomob1.jpg