Kolovoz 02, 2023 1093

Preobrazba otoka Obonjana: od izviđačkog otoka do održive turističke destinacije

Preobrazba otoka Obonjana: od izviđačkog otoka do održive turističke destinacije HRT
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Luksuzni kampovi s ekološkim i održivim pristupom sve su popularniji među turistima, željnih provesti svoje odmorišno vrijeme u srži nepromijenjene prirode. Naime, to je i najnoviji plan razvoja domaćih investitora za otok Obonjan u šibenskom arhipelagu. Ovaj otok, jedini u Sredozemlju bez stalnih stanovnika, svake se godine sve više profilira kao turistička destinacija.

Slovačka obitelj od četvero članova nedavno je krenula u istraživanje Obonjana.

- Predivno je ovdje, ovaj otok nas je ugodno iznenadio. Odmah smo odlučili - sljedeće godine ćemo ovdje provesti svoje ljetovanje, izjavila je Katarina, turistica iz Slovačke.
Obonjan je nekada bio izviđački otok, a do nedavno ekskluzivno ljetovalište zatvorenog tipa. Sada, međutim, primjetno je promjena u njegovoj turističkoj ponudi.

- Mislim da i dalje ostajemo ekskluzivna destinacija, prvenstveno zato što je naša filozofija uvijek bila - povezanost s prirodom. Stoga, otok je otvoren javnosti, a osobito gradu Šibeniku s kojim smo najbliže, ali i svima ostalima koji su dobrodošli, naglašava Matej Čemeljić, direktor marketinga.

Oko 130 zaposlenika brine o gostima tijekom sezone. Smještaj u šatorima i mobilnim kućicama, kao i lokalne delicije, samo su nadopuna glavnoj atrakciji Obonjana.

- To je nešto što se ne može pronaći bilo gdje drugdje - vrhunskih resorta ima mnogo, ali Obonjan se izdvaja svojom netaknutom prirodom, ističe Slobodan Bursać, generalni menadžer.

I takav će i ostati. Investicije se provode bez mijenjanja krajolika. Za opskrbu otoka vodom, glavna investicija protekle godine bio je desalinizator. Planira se prijaviti na europske turističke fondove za preuređenje starih objekata u luksuzne vile. Ovo je prva prava sezona u kojoj se Obonjan profilira na turističkom tržištu.

- Potražnja je dobra, pogotovo kad je riječ o individualnom turizmu, budući da smo se dugi niz godina kao destinacija fokusirali na grupni turizam, pa bilježimo pozitivan trend rezervacija, kaže Čemeljić.

Smještaj i sve aktivnosti usklađene s prirodom - to je vodilja svih razvojnih planova za Obonjan. Jer, zelena i održiva rješenja su sve traženiji na turističkom tržištu.

Izvor: HRT

djelomob1.jpg