Kolovoz 02, 2023 656

Turistička patrola Večernjeg lista u Prvić Luci: koju je ocjenu dobila ova idilična destinacija?

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Turistička patrola Večernjeg lista nedavno je posjetila Prvić Luku, koja je dio divnog vodičkog arhipelaga i prva u nizu mnogih predivnih otoka. Samo petnaestak minuta Jadrolinijinim brodom dijeli ovu destinaciju od Vodica, a karta je 3,32 eura po osobi. Vožnja automobilom nije opcija, jer su automobili zabranjeni na Prviću. Ipak, postoje i privatne opcije za one koji ne žele koristiti javni prijevoz.

Prvić Luka jedno je od dva mjesta na otoku Prvić, drugo je Prvić Šepurine. Razdvojena su stazom dugom kilometar i pol. Prvić Luka dom je Memorijalnom centru Fausta Vrančića, velikog intelektualca i izumitelja koji je svoje djetinjstvo proveo na otoku. Ovdje su posjetitelji mogli upoznati njegov život i djelo, uključujući njegov prvi funkcionalni padobran. Centar radi tijekom cijele godine i do sada ga je posjetilo 50.000 ljudi.

Blizu centra nalazi se crkva sv. Marije od Milosti, gdje je pokopan F. Vrančić. Unatoč tome što je bio biskup, bio je skroman čovjek i pokopan je sa svojim knjigama. Nažalost, njegov grob su oskrnavili lopovi koji su očekivali blago, ali su umjesto toga pronašli knjige. Ova crkva jedinstvena je i po tome što svake godine služi misu za Johna Waynea, koju plaća iseljenik iz Amerike.

Na Prviću postoje četiri crkve koje vrijedi posjetiti, kao i 9 km duga biciklistička staza. Mir otočkog života je sačuvan, s malo smetnji osim zvukova cvrčaka. Uz privatni smještaj, na otoku radi i mali hotel Maestral. Na otoku se nalaze šljunčane i pješčane plaže, te prirodni dio obale gdje gosti mogu uživati u miru i čistom moru.

Prvić Luka također nudi četiri restorana, nekoliko kafića, dvije male trgovine i tržnicu gdje lokalni OPG prodaje svoje proizvode. Ovo je idealno mjesto za one koji traže mir. Za informacije o ocjeni koju je dobila Prvić Luka, posjetite link.