Kolovoz 05, 2023 1307

"Vatrogastvo je poziv, ne posao": HRT-ova reportaža iz Vodica

"Vatrogastvo je poziv, ne posao": HRT-ova reportaža iz Vodica snimka zaslona HRT
Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

U najintenzivnijem razdoblju protupožarne sezone, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Vodice ne odmaraju. Čak i kad nisu izravno na požarištu, marljivo pregledavaju opremu, osiguravajući da je uvijek spremna za upotrebu. Ističu kako se sve češće i intenzivnije bore s požarima, a edukacije im u tome znatno pomažu.

„Oprema mora biti uvijek složena i spremna. Kontroliramo sve kako bismo bili sigurni u alate s kojima radimo“, istaknuo je zapovjednik smjene, Branimir Ergić.

Odgovor na poziv za intervenciju dolazi munjevito. Za manje od 60 sekundi vatrogasci su spremni krenuti. „Vatrogastvo je za nas poziv, a ne samo posao“, kažu s ponosom.

Branimir Ergić, zapovjednik smjene JVP Vodice, naglašava: „Od 0 do 24 smo vatrogasci. Uvijek je važno biti siguran da je sve ispravno.“

Vatrogasci ističu važnost dobro definiranih uloga tijekom intervencija. „Moja zadaća je efikasno i sigurno prevoziti ekipu do požarišta“, rekao je vozač Ivan Mihić. Uprkos izazovima s kojima se suočavaju, vatrogasci Vodice pružaju međusobnu podršku kako bi prebrodili traume.

Nino Grubelić, član JVP Vodice, prisjeća se nedavne intervencije: „Nedavno smo spasili troje ili četvero ljudi u Grebaštici.“

Priroda postaje nepredvidljivija, a požari rjeđi, ali ekstremniji. „Iako smo imali obilne kiše, sada se suočavamo s suhim razdobljima i jakim vjetrovima. Najteže je pred nama“, upozorava zapovjednik Ivica Begić. Međutim, vatrogasci naglašavaju važnost prevencije i upozoravaju da je ljudski nemar često uzrok požara.

Nažalost, posao vatrogasca donosi i rizike. Tijekom intervencije zbog nevremena, jedan vatrogasac je tragično preminuo.

Video prilog HRT-a pogledajte ovdje

djelomob1.jpg