Kolovoz 11, 2023 1423

Lutkice s dušom: Eva Matovina i njezin magični svijet Matovilki

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Kada uđete u svijet Eve Matovine, poznatije kao Matovilka, susrećete se s čarolijom, kreativnošću i nepreglednom maštom. Njene ruke stvaraju priče koje se mogu dodirnuti. S njom smo razgovarali o njenom putu, inspiracijama i planovima.

Kako je sve počelo?

Kada je krenula šivati, Eva nije baš imala jasnu predodžbu što će iz toga proizaći. "Sve se dogodilo vrlo brzo. U trenutku kad su najavili zatvaranje u stanovima zbog pandemije, osjetila sam potrebu za bijegom od kaosa. I tako je sve počelo sa starinskom šivaćom mašinom s mog balkona," prisjeća se Eva. Lutkica Matovilka došla je sasvim spontano, a ime je nastalo iz šale s mužem. Eva danas više nije poznata po svom pravom imenu, već kao Matovilka. Lutkica joj je pružila utjehu i veselje u teškim trenucima, postavši njezin svijet igre i radosti.

Tehnika izrade i posvećenost detaljima

Lutkice Matovilke izrađene su od prirodnih materijala, posebno pamuka s OEKO standardom. "Svaka lutkica je posebna priča. Nekad mi treba i nekoliko dana za jednu, ali svaka je produkt moje mašte," objašnjava Eva.

Raznolikost i inspiracija

Od prvih lutkica izrađenih iz njene mašte, Eva je prešla na oživljavanje likova iz dječijih priča. Pored toga, surađuje s piscima i nakladnicima slikovnica, te oživljava njihove likove za različite radionice i prezentacije.

Izazovi i suradnje

Kao mala tvrtka, Matovilka se još uvijek oslanja na preporuke zadovoljnih klijenata. "Voljela bih da više ljudi sazna za moj rad," kaže Eva. Surađuje s raznim piscima i nakladnicima, stvarajući čarobne lutke za različite namjene.

Umjetnost i strast

Upitana o odnosu prema umjetnosti, Eva kaže: "Čovjek mora toliko voljeti umjetnost da mu osmijesi postanu glavna zarada."

Reakcije i jedinstvenost

Kupci obožavaju Matovilke. "One nisu kao druge lutke. Svaka je unikatna, stvorena iz moje mašte," ističe Eva.

Planovi za budućnost

Evin san je otvoriti svoj dućan s radionicom za klince gdje će moći prenijeti svoju strast i ljubav prema šivanju i kreiranju.

U svijetu prepunom industrijskih proizvoda, rad Eve Matovine, ili Matovilke, osvježava dušu i vraća nas u djetinjstvo, u vrijeme kad je mašta bila naša jedina granica.

 

djelomob1.jpg