Kolovoz 23, 2023 641 HRT

Medicinska sestra iz Zagreba srce otoka Žirja

Medicinska sestra iz Zagreba srce otoka Žirja Snimka zaslona HRT
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Ana Kozbašić, medicinska sestra koja je nekad radila u Bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu, sada je svakodnevna podrška stanovnicima otoka Žirja, najudaljenijeg šibenskog otoka. Nakon što je pretrpjela ozljedu, odlučila je potražiti novu priliku te je odabrala život na otoku. Na Žirju joj je posao dostupan 24/7, bez obzira na sezonu, ali pogotovo za vrijeme ljeta kada otok posjećuju turisti.

"Kada sam vidjela oglas za posao s mogućnošću smještaja na otoku, odlučila sam riskirati, iako nisam znala što me čeka", rekla je Ana. Lokalni stanovnici su je brzo prihvatili. "Tijekom pandemije mi je mnogo pomogla", istaknuo je mještanin Mario Mrvica. Njena pomoć bila je neophodna i turistima. Aleksandar Ivan iz Slovačke dijeli svoju priču: "Prošlog ljeta sam je posjetio. Uočila je moje teško zdravstveno stanje i odmah organizirala moj prijevoz trajektom do bolnice. Zahvaljujući njoj, spašen mi je život."

Njen rad na otoku toliko je cijenjen da su mještani čak potpisali peticiju kako bi osigurali njen ostanak. Milovan Spasić, također stanovnik Žirja, komentirao je: "Do sada nismo imali ovako vrijednu i educiranu sestru."

I dok ljeti otok postaje živahniji zbog turizma, Ana je zauzeta s različitim medicinskim slučajevima. "Moja sezona započinje s radovima u poljoprivredi i građevini i s njima povezane traume", objašnjava.

Iako je odgovornost koju nosi na otoku velika, Ana je uvijek na raspolaganju, svakog dana. "Moj posao na otoku manje je fizički naporan nego u bolnici, ali s puno većom odgovornošću", kaže Ana. Budući da liječnik dolazi na otok samo dvaput mjesečno, Ana često sama obilazi pacijente diljem otoka. Na sreću, sada ima i automobil koji joj olakšava posao.

Iako je zbog svog predanog rada dobila ponudu za preseljenje u Šibenik, odbila je. "Ne mogu ih ostaviti", bila je njena iskrena reakcija. Sada, uz bolje uvjete u ambulanti, očekuje se i dodatna podrška s dolaskom brzih brodica hitne pomoći.

Izvor vijesti: HRT