Kolovoz 25, 2023 2192

Ivan Šunjić o važnosti iskustva stečenog na Erasmusu za staž u EU

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Dva puta godišnje, Europska komisija uz razna druga tijela EU, nudi plaćeni program stažiranja „Blue book traineeship“ u Bruxellesu, ali i diljem Europe u agencijama komisije. Na natječaj mogu aplicirati svi s diplomom u ruci, ali uz visoko obrazovanje trebaju se zadovoljiti još neki kriteriji. Koji su to, kako se snašao stažirajući u Bruxellesu i kako mu izgleda radni dan, ispričao nam je Ivan Šunjić.

- Završio sam Osnovnu školu Vodice, potom Gimnaziju Antuna Vrančića u Šibeniku, opći smjer. Poslije završene srednje škole upisao sam Pravni fakultet u Zagrebu. Za vrijeme studiranja, preko EU financiranog programa Erasmus, proveo sam godinu dana u Edinburghu. Po povratku iz Škotske sam diplomirao. Oduvijek mi je bila želja stažirati u Europskoj komisiji, a kako se nisam odmah mogao zaposliti nakon što sam diplomirao, nisam se dvoumio – predstavio se Ivan Šunjić, tridesetjednogodišnjak.

Iskustvo stečeno na Erasmusu u Škotskoj bilo je jedan od uvjeta za dobivanje staža u Bruxellesu.

- Da bi se postalo stažist potrebno je imati iskustvo studiranja u inozemstvu ili međunarodno radno iskustvo. Godina u Edinburghu je bila upravo to – dodaje.

Na otvoreni natječaj u ožujku 2021. godine Ivan se prijavio. Projekt Blue book traineeship jako je poznat u Europi, za razliku od Hrvatske, gdje po njegovu mišljenju nije još uvijek toliko prepoznat. Radi se o projektu koji svima s diplomom u ruci omogućuje da se pridruže administrativnim ili prevoditeljskim timovima unutar Europske komisije koja je politički neovisno izvršno tijelo EU-a. I jedina je odgovorna za izradu prijedloga za novo europsko zakonodavstvo te provodi odluke Europskog parlamenta i Vijeća EU-a.

- Stažistima, koji najčešće stanuju zajedno, plaća se od 1200 do 1300 eura mjesečno što je dostatno za financiranje smještaja. Pronalazak smještaja nije problem, a kvota stažista za svaku zemlju je određena. Iz Hrvatske se prima desetak Hrvata, a obično bude tristotinjak prijava po natječaju – nastavlja Šunjić.

Nakon apliciranja odabiru se oni s najboljim kvalifikacijama i znanjem i njihovi životopisi se šalju u sektore za koje su aplicirali. Neki kandidati dodatno odrađuju intervju. Ivan nije trebao.

- Uz diplomu, dodatni predmet koji sam izabrao za vrijeme obrazovanja u Škotskoj, pravo svjetske trgovinske organizacije, mi je donijelo prednost. Savjetujem svima koji se žele prijaviti da težište svoje prijave stave na usko specijalizirano područje relevantno za direktorat za koji se prijavljuju jer time povećavaju šansu da upravo oni budu dio Europske komisije u Bruxellesu – nastavlja.

Znanje jednog od radnih jezika Komisije, engleskog, njemačkog ili francuskog na visokoj razini je neophodno, ali ukoliko ste bilingvist šanse su puno veće da visoko kotirate.

- Kada sam se prijavljivao govorio sam odlično engleski, francuski, ruski i njemački jezik. Mislim da mi je francuski jezik najviše donio bodova. Treba se znati i jedan jezik EU. U mom slučaju je to bio hrvatski jezik. Na stažu sam proveo šest mjeseci te mi je nakon staža ponuđen jedan od privremenih ugovora. Šanse da ostanete nisu baš velike i ovise o odluci direktora. Kaže se da obično samo jedan od deset stažista ostaje u Europskoj komisiji na nekoj od privremenih pozicija – dodaje.

Ivan s timom i ambasadorom EU-a pri WTO-u na WTO pregovorima u Zenevi, lipanj 2023

Dobio je prvo privremeni ugovor, potom još jedan i sad je već dvije godine u Bruxellesu. Da bi dobio stalno zaposlenje u Europskoj komisiji i postao službenik, treba položiti ispit koji je iznimno zahtjevan. Za učenje ima još pet godina pred sobom. Oni koji nisu ambiciozni poput Ivana imaju mogućnost privremenih, kraćih ugovora. Ali, ni to nije jednostavno jer ako se ne pokažeš kvalitetama ili nisi radoholičar kao Ivan, teško će ići u Bruxellesu.

- Obično se radi od 8 i 30 ujutro do 6 popodne, uz pauzu. Dok sam stažirao znao sam i duže raditi kada je trebalo i to mi je sigurno pomoglo za dobivanje ugovora. Puno sam se trudio i dokazivao. A posao nije jednostavan. Za vrijeme stažiranja, a i sada sam u međunarodnom sektoru. Posao mi je između ostalog korespondencija s Indijom, Kinom i SAD-om. Zajedno s kolegama pregovaram u sklopu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kao dio Europske Unije s gotovo svim državama svijeta o međunarodnim pravilima u trgovini i subvencijama u poljoprivredi. Pišem izvješća s međunarodnih sastanaka, radim na nacrtima novih uredbi Europske Unije kao i na provedbi postojećih uredbi u područjima uvoznih kvota i subvencija u poljoprivredi – govori asistent u međunarodnom sektoru Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije.

Stažisti koji ovdje odrade stažiranje i vrate se u svoje države stečeno znanje o funkcioniranju Europske Unije primjenjuju dalje u radu. A takvo znanje je neprocjenjivo jer poznavanje regulative Europske Unije je postalo neizbježno u svim ekonomskim sektorima država članica.

- Europska Komisija želi profesionalce, a upravo se tamo takvi regrutiraju, neovisno o nacionalnosti i političkoj pripadnosti – nastavlja.

Foto s kolegicama iz Komisije u posjetu Prviću ovo ljeto

Imate li slobodnog vremena?

- U slobodno vrijeme učim jezike na tečajevima koje financira Europska komisija. Trenutno učim španjolski i kineski jezik, a dok sam stažirao usavršavao sam jezike koje već znam. U izlaske obično idem s kolegama i nalazimo se najčešće ispred Europskog parlamenta što je ujedno i prilika za upoznavanje novih ljudi. U Bruxellesu se izlazi četvrtkom, a onda u petak ponovno na posao – zaključio je sa smiješkom.

Poslijednja izmjena dana Petak, 25 Kolovoz 2023 12:26
djelomob1.jpg