Kolovoz 27, 2023 1297

Vitomir Karabuva: Umjetnik koji oživljava svijet kroz čačkalice

Vitomir Karabuva: Umjetnik koji oživljava svijet kroz čačkalice Sninka zaslona Diadora TV YT kanal
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U jednom neobičnom kutku skradinskog zaleđa, u Bratiškovcima, skriva se priča koja je zaintrigirala brojne ljubitelje umjetnosti diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Zadarska TV Diadora u svojoj emisiji "Pomalo" predstavila je Vitomira Karabuvu, umjetnika neobičnog izraza i još neobičnijeg talenta.

Kroz razgovor s voditeljicom Lucijom Cvitan, Vitomir je otkrio svijet slika koje nastaju od čačkalica. Ali ne bilo kakvih slika. Njegovi radovi su gotovo fotorealistični, bogati detaljima iz svakodnevnog života skradinskog zaleđa - od slapova Krke do crkava i apstraktnih kompozicija.

Kada ga je Lucija upitala o počecima njegove neobične umjetnosti, Vitomir je prisjetio trenutka kada je u 43. godini života odlučio krenuti ovim putem. "Razmišljao sam o odnosu prema ljudima, o životu. U jednom trenutku osjetio sam potrebu da svoje misli pretočim na papir", prisjeća se Vitomir. Tako je, inspiriran tjeskobom svoje kćeri koja te godine nije uspjela upisati muzičku akademiju, nacrtao prvu sliku sa klavirom i notama.

Zašto baš čačkalice?

"Isprva sam pokušao s kistom, ali nije išlo. Onda sam otkrio tehniku umakanja čačkalice u boju i točkanja po papiru", objašnjava Karabuva. I dok neki njegovi radovi nastaju mjesecima, drugi su plod višegodišnjeg truda i strpljenja. Unatoč tome što koristi akrilne boje, u ovoj jedinstvenoj tehnici, koliko on zna, nitko drugi ne stvara.

Vitomir je do sada realizirao više od 70 slika, a njegovi radovi bili su predstavljeni na brojnim izložbama u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Posebno se ističe slika u kojoj je prikazao zjenicu oka s motivom skradinskog buka, na kojoj je radio više od tri mjeseca.

Karabuvina umjetnost je dokaz da se ljepota može pronaći i u najmanjim, svakodnevnim predmetima poput čačkalice, samo ako imate viziju i strast prema stvaranju.

Pogledajte video

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 27 Kolovoz 2023 22:04