Kolovoz 28, 2023 1509

Razgovor s Antonijom Slamić: Budućnost turističkog vođenja u svjetlu novih zakonskih odredbi

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U najnovijoj epizodi video emisije "Kolure o bisera", koju uređuje i prezentira Lucija Cvitan, imali smo priliku slušati Antoniju Slamić, predsjednicu Udruge turističkih vodiča Mihovil iz Šibenika.

Antonija Slamić nije samo predsjednica Udruge, već i obrazovana profesorica francuskog i talijanskog jezika i književnosti, talentirana prevoditeljica te stručni turistički vodič specijaliziran za Šibensko-kninsku županiju. Nakon što je završila svoje studije u Zagrebu, Antonija je odlučila vratiti se svojim korijenima u Šibenik. Tamo je postala aktivni član zajednice, sudjelujući u brojnim projektima i edukacijama, osmišljavajući tematske ture i ističući važnost očuvanja kulturno-povijesne baštine svog grada.

Jedna od ključnih tema emisije bila je novi zakon o turističkim vodičima.

Nažalost, novi zakonski prijedlozi izazvali su zabrinutost među vodičima. Prema Antonijinim riječima, prijašnji ispit za turističke vodiče bio je fokusiran na specifičnu županiju. No, novi zakon će obuhvatiti veću regiju, uključujući Šibensko-kninsku, Zadarsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačku županiju. Antonija ističe da je ovakav pristup ispitima otežavajući za vodiče, posebno s obzirom na smanjenje broja sati edukacije. Kroz svoju krovnu udrugu, vodiči su intervenirali tražeći promjene u ovom segmentu.

Osim toga, Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik svake godine se prijavljuje na natječaj Ministarstva turizma i sporta, kontinuirano radeći na edukaciji kako bi što kvalitetnije predstavili kulturnu baštinu regije.

Osim zakonodavstvenih izazova, Antonija je u emisiji naglasila i prirodne ljepote te bogatu kulturnu baštinu Šibensko-kninske županije.

Za više informacija i detalja o ovoj fascinantnoj epizodi, pogledajte video zapis emisije "Kolure o bisera".

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 28 Kolovoz 2023 14:38
djelomob1.jpg