Kolovoz 28, 2023 904

Ante Kartelo: Šibenski pjesnik koji inspiraciju crpi iz međuljudskih odnosa

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U novoj epizodi video emisije "Kolure o bisera", koju vodi i uređuje Lucija Cvitan, gostovao je pjesnik Ante Kartelo iz Šibenika.

Ante Kartelo nije tipična književna figura kakvu bismo očekivali. Rođen u idiličnom zaleđu Skradina, Ante je odrastao u radničkoj obitelji. Njegovo obrazovanje započelo je u Skradinu, gdje je pohađao osnovnu školu, a nastavilo se u Šibeniku gdje je završio srednju školu. No, umjesto da odabere put književnika, Kartelo je završio Policijsku Akademiju u Zagrebu. Kroz godine rada kao službenik MUP-a, obavljao je razne policijske zadatke u PU-Šibenskoj. Iako je njegova profesionalna karijera bila zahtjevna, Ante nikada nije izgubio strast prema pisanju.

Pisanje je za Kartela počelo već u djetinjstvu. Prvu pjesmu napisao je kao mali dječak u petom razredu osnovne škole. Nema konkretnog povoda za taj literarni rad, no vjerojatno su bili prvi trenuci ljubavi i emocije koje su ga potaknule da stvori. Iako je pisao tijekom cijelog svog života, mnoga njegova djela su izgubljena s vremenom. No, nekih se nikada nije odrekao, čuvajući ih kao dragocjene uspomene.

Danas, Kartelo crpi inspiraciju iz međuljudskih odnosa koji su, prema njegovom mišljenju, ugroženi. Kroz svoje stihove želi potaknuti ljude na povratak izvornim, iskrenim odnosima. Iako je zbog posla i raznih teških životnih okolnosti rijetko imao priliku dijeliti svoja djela s javnošću, to se nedavno promijenilo. Ante uskoro objavljuje svoju prvu zbirku pjesama. Reakcije publike su više nego pozitivne. Pored toga, sudjelovao je na dva festivala, uključujući međunarodni festival misaonih pjesama, gdje je njegov rad dobro primljen.

Ante Kartelo je dokaz da strast prema pisanju može preživjeti i najteže životne okolnosti. Njegova priča inspiracija je svima koji vjeruju u moć riječi i snagu iskrenih emocija.

Pogledajte video

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 28 Kolovoz 2023 14:59