Kolovoz 28, 2023 3012

Oblikujte svoj dom: trendovi u kuhinjskom namještaju za 2023. godinu

Oblikujte svoj dom: trendovi u kuhinjskom namještaju za 2023. godinu Image by Ferenc Keresi from Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Kuhinja, koja se često smatra srcem doma, doživjela je revoluciju svoje svrhe tijekom poslijednjih desetljeća. Više nije samo prostor za kulinarske pothvate, već i prostor za obiteljska okupljanja, ležerno ili ubrzano objedovanje, a sve češće i posao. 

Kako se naš životni stil razvija, tako se mijenjaju i dizajni kuhinja, prilagođavajući se ne samo estetskim preferencijama već i zahtjevima modernog življenja. Od inovativnih materijala do pametnih tehnologija i naglaska na održivost, trendovi koji oblikuju suvremene kuhinje istovremeno su praktični i interesantni.

Mima vam donosi najnovije trendove uređenja kuhinja, stoga zaronite s nama u svijet dizajna interijera centralnog dijela svakog doma! 

Sklad boja - zbogom jednobojnosti!

Jednobojne, bijele kuhinje postaju stvar prošlosti, a vrata se otvaraju uzbudljivome svijetu eksperimentiranja sa bojama i uzorcima. 

Kod određivanja boje vaše kuhinje, prvo i osnovno je da se odabrane boje, preporučeno maksimalno tri, skladno poklapaju i kombiniraju. Na primjer, uz tamno zelenu odlično će se uklopiti crna, a sa svijetlo plavom kompatibilne su bijela i drveni uzorak. Razbijajte monotoniju boja manjim komadima jednobojnog namještaja kako bi prostor izgledao kao “uredan nered”.

Što se uzoraka namještaja i poda tiče, klasični mramor ili parket ne može biti pogrešna odluka. Blok kuhinje dolaze u predodređenim bojama pa bi odabir okolnih boja trebao biti prioritet pri uređenju ostatka prostorije. Ako ste spremni riskirati i pustiti mašti na volju, proučite pločice i metale te načine na koji se oni mogu ukomponirati u pod i namještaj kuhinje. Zanimljiv mozaik daje dašak antičke kulture i vašu kuhinju čini jedinstvenom, dok metal daje industrijski izgled. 

Zidovi kuhinje uočljiviji su dio i na njih valja obratiti pozornost. Najsigurnija je opcija uskladiti boje sa namještajem, dok je ukrašavanje zidova pločicama veći izazov i iziskuje planiranje. 

Bijele pločice daju dojam čistoće, no sve su popularnije nepravilne i šarolike pločice koje kuhinji daju unikatan izgled. 

Kao i sa ostalim dijelovima prostorije, sklad boja najbitnija je stavka uređenja, dok ostali aspekti mogu biti žrtvovani za postizanje zanimljivog izgleda. 

Unutarnja vegetacija - prepustite se zelenilu

Dekoriranje kuhinje korak je koji prostoriji daje “dušu” i predstavlja vaš ukus. U dobu održivog razvoja, uzgajanje biljaka u domovima sve je popularnije. Bilo da je to začinsko bilje kao što je bosiljak i origano, ili dekorativno bilje poput penjačica i Aloe Vere, par teglica za biljke u kuhinji može jedino poboljšati njen izgled. 

Pri odabiru tegli valja voditi računa o bojama i uzorcima namještaja. Ako prevladava drveni namještaj i parket, razbijte monotoniju bijelim teglicama. Neka materijal i boja teglice prati ostale detalje kuhinje umjesto da se stapa sa okolinom. 

Kuhinjski otoci - mjesto okupljanja

Zapadnjačka kultura sve se više miješa sa našom, a kuhinjski otoci su savršen primjer toga. Iako u Europi nismo navikli na veliki dodatan prostor u kuhinji, otoci su iznimno korisna stvar i mogu služiti kao dodatno mjesto za druženja. 

Tretirajte otok kao i ostale dijelove kuhinje što se tiče dizajna, odnosno pazite da on ne iskače izgledom od ostatka namještaja. 

Otoci su odličan objekt za dodatan prostor kao što su ladice i ormarići, no valja osloboditi mjesta za stolice, kako bi se mogle uredno pospremiti nakon korištenja i ne činiti prepreku u prolazima kuhinje.

Zaključak 

Dizajn kuhinje odražava naš odnos s hranom, obitelji i nama samima.

Moderna kuhinja više nije samo mjesto kuhanja i pospremanja, već prostor koji odražava nas kao osobe i u kojem dijelimo intimne trenutke s najmilijima. 

Dok trendovi dolaze i odlaze, bit ostaje: stvaranje prostora koji priča priču. Uz malo istraživanja, planiranja i potrage kuhinje možemo iz bezdušnih, tmurnih prostorija pretvoriti u nešto sasvim drugo - prostore koji će nas inspirirati te upotpunjavati i obogaćivati naše svakodnevne živote!

 

djelomob1.jpg