Rujan 01, 2023 892

Otkrijte čari maslinovog ulja na istarskim degustacijama

Otkrijte čari maslinovog ulja na istarskim degustacijama Image by Steve Buissinne from Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Maslinovo ulje osnova je mediteranske prehrane i omiljeni začin na ovim prostorima, ali i diljem svijeta. Njegov značaj pratimo od davnina - antičke su civilizacije uzgajale masline radi ulja jednako kao i mi danas. Ono ne samo što igra veliku ulogu u prehrani, već je bilo važno u trgovini i kao statusni simbol.

Iako je maslinovo ulje samo po sebi vrhunsko i prvo među biljnim uljima, izrazite su razlike između ulja pojedinih zemalja i regija. Nekoliko puta nagrađivano i po mnogima ocijenjeno kao najbolje u svijetu je istarsko maslinovo ulje. Njegov karakterističan okus razlikuje ga od ulja drugih dijelova Hrvatske, ali i ostalih zemalja maslinarske kulture. Po čemu je ono posebno i kako utječe na vrhunska jela otkrijte u autohtonom iskustvu Kuće maslinovog ulja.

Zašto posjetiti degustacije istarskog maslinovog ulja?

Priča o tradiciji maslinarstva u Istri preduga je za nekoliko rečenica. Da biste uistinu otkrili bogatu povijest ove tradicije, posjetite neku od vođenih tura i degustacija u samom srcu maslinarske kulture. Povijest maslinarstva ide ruku pod ruku s povijesti Istre te ćete tek opsežnom i stručnom pričom moći razumjeti kako je došlo do proizvodnje tako vrhunskog maslinovog ulja na ovom čarobnom poluotoku.

Same degustacije mnogo su više od jednostavnog kušanja različitih maslinovih ulja. Ono je kompleksnog sastava i sadrži niz nota koje prosječan čovjek ne može razaznati bez stručnog vodstva. U ovim turama naučit ćete raspoznavati fragmente okusa maslinovog ulja, ali i razlikovati sorte koje se stoljećima uzgajaju u Istri.

Rijetko tko konzumira čisto ulje bez ikakve druge hrane, stoga ćete na degustacijama uživati u domaćem kruhu, ali i lokalnim vinima kako biste doživjeli pravo istarsko iskustvo. U trgovini koja je u sklopu degustacija možete pronaći i druge autohtone istarske proizvode kao što je linija proizvoda od tartufa ili lavande, niz različitih vrsta tjestenina i ukrase od maslinovog drveta. Otkrijte što znači prava mediteranska dijeta i koji su njeni glavni okusi.

Što čini istarsko maslinovo ulje i degustacije posebnima?

Organizatori degustacija, kao i svi proizvođači ulja koje predstavljaju imaju iza sebe sličnu priču - spaja ih obiteljska ljubav prema maslinama. Branje maslina i proizvodnja ulja nikad nisu isključivo industrijski posao. Ono najčešće kreće kao obiteljska aktivnost u kojoj sudjeluju svi, od najmlađih do najstarijih, a znanje o održavanju maslina prenosi se s koljena na koljeno te se usavršava sa svakim novim naraštajem.

Takva ljubav prema tradiciji prepoznaje se kako u okusu istarskog maslinovog ulja, tako i u organizaciji degustacija na kojima ćete kušati najkvalitetnija ulja ovog poluotoka. Naravno, postoje još stotine maslinara koji proizvode ulje u privatne svrhe, a osvajaju nagrade na kojima im zavide i strani proizvođači. 

Upravo zbog ove strasti prema maslinarstvu, degustacije istarskog maslinovog ulja izrazito su edukativne i nezaboravne. U vrlo kratkom vremenu razvit ćete svoju paletu jer će vas stručni vodiči uputiti u sve detalje. Nakon vođenih tura i degustacija uistinu ćete moći razlikovati kvalitetno maslinovo ulje od onog prosječnog. Ova je vještina ujedno prednost i kletva, jer jednom kad kušate istarsko maslinovo ulje, nijedno drugo neće vam biti dovoljno dobro.

djelomob1.jpg