Rujan 02, 2023 1597

Kristina Koren Kudelić: Žena koja stavlja poeziju na tron hrvatskog izdavaštva

Ocjeni sadržaj
(9 glasova)

Za pet godina postojanja, izdavačka kuća "DILIGO LIBER", pod vodstvom urednice Kristine Koren Kudelić, postala je utvrda za neafirmirane pjesnike i ljubitelje kvalitetne književnosti. Ova strastvena urednica i sama pjesnikinja otvoreno govori o tome što čini njezin svakodnevni rad, izazovima u industriji te o budućim planovima.

Tekst: Lucija Cvitan za portal Infovodice

Urednički zadaci i pasija za knjige
Kristina Koren Kudelić nije samo urednica; ona je lektor, redaktor i strastveni čitalac svake knjige koja prođe kroz njene ruke. S kompletnom obradom teksta i preciznošću u milimetrima, Kudelić je uistinu perfekcionist. Dodatno, njena izdavačka kuća je obiteljski projekt; njen sin s invaliditetom, koji je obrazovan u tom području, zadužen je za dizajn naslovnica. Iako mnogi suradnici priskaču u pomoć, najveći dio odgovornosti za svaku knjigu još uvijek leži na njoj. Ali, kako kaže, "to je bio moj san i ne žalim se."

Poezija na tronu, ali bez tabua
"DILIGO LIBER" ima jasne kriterije pri izboru autora i djela. Fokus je na neafirmiranim pjesnicima, ali se ne toleriraju psovke, omalovažavanje ili kritiziranje na osnovi rase ili vjere. Kuća je pokrenuta s ciljem da poeziju vrati na tron, gdje joj je i mjesto. "Poezija mora imati posebno mjesto jer je kraljica književnosti," ističe Kudelić. Osim poezije, pažnju poklanjaju slikovnicama za djecu i romanima različitih tematika, izbjegavajući žanrove kao što su erotika i self-help.

Proces uređivanja: Timski rad s autorima
Proces izrade knjige u "DILIGO LIBER" kući je detaljan i temelji se na snažnoj komunikaciji s autorima. Nakon što se dogovore uvjeti i potpiše ugovor, kreće se u lekturu, prijavu u Nacionalnu Sveučilišnu Biblioteku Zagreb i tiskanje probnih primjeraka. Suradnja s autorima je ključna, jer kao što Kudelić napominje, "važno je povjerenje između urednika i autora."

Izazovi i budućnost
Iako su se pojavile neke jezične barijere s autorima, najveći izazovi su ipak u održavanju kvalitete i povjerenja. U tom kontekstu, osobine koje bi dobar urednik trebao imati su strpljivost i tolerancija, smatra Kudelić.

Što se tiče digitalizacije, Kudelić vjeruje da knjiga nikada neće izgubiti na težini. "Ljudi još uvijek čitaju knjige. Sajmovi knjiga su puni, otvaraju se nove knjižare. Knjiga će zauvijek ostati nešto najvrjednije," zaključuje.

Planovi za budućnost
Na horizontu su brojni planovi; od promocija do izdanja za slijepe. Kuća trenutno završava svoju 194. knjigu i planira natječaj za najbolju zbirku poezije. "Imamo posla dosta i unaprijed se veselimo svemu što nas čeka," završava Kudelić.

U vremenu kada književnost često gubi bitku s brzim informacijama i površnim sadržajem, rad Kristine Koren Kudelić i izdavačke kuće "DILIGO LIBER" pravo je osvježenje i dokaz da kvaliteta i strast prema književnosti još uvijek imaju svoje mjesto.

djelomob1.jpg