Rujan 05, 2023 4044

Paškina đirada: Lignje s rive, a s terace kapela

Ocjeni sadržaj
(14 glasova)

Ko će vrime pitan barbu ča se na mul doli ispod Lovetova pomljivo kalaje, i mislin da se zove šjor Ive. Često ga tu trevin sa bilon kanton u ruci, kako na svoj kaić gre i onda drito isplovit na more. Vrime je liganj već u điru, to naš šjor dobro zna, već je on svoj peškafondo i skosavicu dobro u more vodiškog arhipelaga kala.

Govori mi onako u povjerenju: "Ova godina je lipo krenila nima šta, već san pedeset lignji uvatija. Grizu ka lude i lipo je da ih ima, sezona je dobro počela. Ža mi je šta ovu večer ne mogu s brodon isplovit van. Motor mi je nešto ka krepa. Zezala ga nešto glava, dihtunzi, pitaj Boga šta", govori naš šjor dok barbete svog broda dobro vežije. Jer nikad se ne zna, ka će se ovo vrime štrambat, iznenada izneverat, a onda u svemu tome nije lako brod sačuvat. I to još  doli na rtu di te kurenat svaki vuče i tuče. Čas puše jugo, sada bura, a sutra samo dragi Bog zna šta će nas još čapat.

A šta se tiče lignji virujen da mi je dobar broj uvačenih kaza, nego nisan se sitija pitat ga koliko su velike bile i di su završile, u prsuri, fritezi, oli na grade? . Ili u škrinji za zimu? Ne znan šta je bolje?

I dok o tomu razmišljan ja, naš barba se na rt mula "usidrija".  I skosavicu ili peškafondo bacija. Izgleda ne more on bez tunje (udice) u ruci.  Ka da bez toga ne bi moga zaspat, da zna da je dobro vrime a on koju lignju uvatija nije? Virujen da je tako bilo i ove večeri dok je naš šjor sam sa svojom udicom, u dalmatinskoj idili  mula na Lovetovu gušta. Nisan mu tija sviću držat, ali znan sigurno je koju i s kraja uvatija. Ko zna, zna!

S terace  se vidi kapela

A ja san se cili dan mora izgušta. Sve male vale okolo obiša. Iden ranije spat kako bi moga na vrime ujtro ustat, pa krenit isto na ribe. Udicu u more bacit pa štogod ribe ulovit. I dok gren doma čujen opet negdi dopire ona Oliverova stara "S ponistre se vidi Šolta". Ali kod mene se ne vidi Šolta, ni Tijat, a ni Prvić Šepurina, ka kod one naše proslavljene književnice, šta je nedavno u šepurinskoj vali guštala i slike stare jezgre i njezinih plaži na internet s gušton mećala. I lipu reklamu ovom malon mistu učinila. Evala joj i fala je!

A kod mene gori povrh sele, druga stvar, vidi se lipa mala kapela Srca Isusova. I kad je sa terace gledan svaki dan, pitan se, kako bi tek lipo njezin zvon zazvonija. Čini mi se to se dešava ritko, samo u specijalnim prigodama, kada se obilježava blagdan. Lipo nima šta!

Lip pozdrav iz sela Paško

djelomob1.jpg