Rujan 08, 2023 1408

Crveni križ Vodice: Briga o sugrađanima kroz besplatan prijevoz i posudionicu ortopedskih pomagala

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

U posljednjih nekoliko godina, Crveni križ Vodice postao je prepoznatljiv po nizu programa namijenjenih pomaganju sugrađanima. Jedan od najrecentnijih je program "Vozimo se!", koji je pokrenut nakon što je ravnateljica Crvenog križa Vodice Marijana Biluš uvidjela potrebu za besplatnom uslugom prijevoza starijim osobama. Uvidjevši tu priliku, proučavala je različite natječaje, prijavila se i na kraju su dobili sredstva za realizaciju.

"Sredstva koja smo dobili od Ministarstva uglavnom pokrivaju plaće, gorivo i amortizaciju vozila, dok je auto već bio naše vlasništvo", ističu iz Crvenog križa. U prvim mjesecima realizacije, preko 60 korisnika starijih od 65 godina koristi ovu uslugu, s nastojanjem da im se osigura prijevoz barem dva puta mjesečno.

Korisnici su zadovoljni pruženom uslugom. Marija Mačukat, jedna od korisnica, kaže: "Otkako koristim usluge programa 'Vozimo se!', osjećam se sigurnije i neovisnije. Znači mi mnogo što mogu obaviti sve potrebne stvari u gradu bez dodatnih poteškoća. Ova inicijativa Crvenog križa zaista je promijenila moj svakodnevni život na bolje."

Na pitanje o budućnosti programa, voditelj Sami Bach Khojah optimistično komentira: "Postoji šansa da se program nakon 24 mjeseca produži."

Osim programa prijevoza, Crveni križ Vodice može se pohvaliti i posudionicom ortopedskih pomagala. "Raspolažemo s oko 60 komada, pri čemu polovicu čine kreveti. U prvih šest mjeseci izdali smo oko 40 komada pomagala. Uz vraćene artikle, ukupno se brojka kreće oko 55 komada," ističu iz organizacije.

Za sve dodatne informacije, sugrađani se mogu obratiti djelatnicima Crvenog križa Vodice na broj 091/622-8343.

Pogledajte video

djelomob1.jpg