Rujan 11, 2023 2691

Proslava 90. rođendana Blagodara Perkova, legende tribunjskog kolarskog zanata

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Blagodar Perkov iz Tribunja nedavno je proslavio svoj veliki jubilej - 90. rođendan. Proslava je održana u prekrasnom ambijentu Seoskog domaćinstva Rupić gdje je sa svojom brojnom obitelji uživao u tradicionalnim dalmatinskim delicijama. Torta u obliku šibenske kape odala je počast njegovoj strastvenoj ljubavi prema dalmatinskoj tradiciji.

Blagodar nije samo kolar s bogatom poviješću zanata, već je i ponosni djed 12 unuka i čak 16 praunuka. Iako su prošli desetljeća, njegova živost i entuzijazam prema životu i dalje odiše mladalačkim duhom. Njegova najdraža uzrečica je "Dalmacijo", kojom pozdravlja sve oko sebe, podsjećajući ih na ljepotu i bogatstvo naše regije.

Prije šest godina imali smo čast posjetiti ovog čudesnog čovjeka i snimiti video prilog o njemu. Tada nam je otkrio da, iako danas karoce služe većinom kao dekoracija, on ih je napravio na stotine. Sa svojih tada 84 godine, nije mu bio problem nastaviti s izradom.

U sjećanju na te dane, prisjećamo se kako je Blagodar započeo svoju kolarsku karijeru.

Nakon Drugog svjetskog rata, pridružio se "Zanatskom kombinatu" u Vodicama, gdje je izučio ovaj plemeniti zanat. Sa svojim kolegama izrađivao je karoce, osnovno zaprežno sredstvo težaka toga vremena. Iako je moderna tehnologija pomalo potisnula ovaj zanat u zaborav, Blagodarova strast prema kolaričkom poslu nikada nije jenjala.

Kroz godine, obnovio je mnoge karoce, uključujući onu iz 1927. godine koja danas služi kao turistička atrakcija za vrijeme magarećih utrka u Tribunju. Iako je u ovom zanatu ostao gotovo usamljen, Blagodar je uvijek izražavao želju da nekome prenese svoje znanje i vještine.

Danas, dok proslavljamo njegov 90. rođendan, osjećamo se počašćenima što smo imali priliku upoznati ovog velikana tribunjske kulture i zanata.

Želimo mu još mnogo zdravih i sretnih godina, uvijek okruženog ljubavlju svoje obitelji i bogatstvom tradicije koju tako ponosno nosi u srcu.

Na video zapisu kojeg donosimo njegovi kolege iz Vodica i Srime mu čestitaju rođendan

 

djelomob1.jpg