Rujan 19, 2023 786

Može li virtualna realnost biti dobra antistres terapija?

Može li virtualna realnost biti dobra antistres terapija? Shutterstock.com
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

VR naočale u potpunosti mijenjaju ono što vidimo oko sebe. Baš zbog toga nam virtualna realnost može dati okruženje kao stvoreno za opuštanje i izbacivanje stresa iz vlastitog tijela.

Nakon što je desetljećima strpljivo razvijana, virtualna realnost napokon je postala dostupna po razumnim cijenama i danas se koristi diljem svijeta.

Radi se o VR naočalama iza kojih stoji softver sposoban promijeniti sve što vidimo našim očima. Naime, jednom kad stavite ovaj tip naočala pred vama će se pojaviti neki sasvim drugi svijet, a kretanjem kroz prostor mijenjat će se okruženje u kojem ste se našli.

VR tehnologija danas ima široku rasprostranjenost, jer već se koristi na veliko u video igrama, ali i u filmskoj industriji. Postala je dio čak i casino igara, jer omogućuje igraču da se nađe za stolom luksuzne kockarnice, čak i dok je udobno zavaljen na kauču u udobnosti svog doma.

Naočale koje vas prebacuju u virtualnu realnost mogu se koristiti i pri treningu, bilo u sportu, vojsci ili nekoj drugoj djelatnosti gdje je puno jeftinije koristiti ovakvu tehnologiju, nego provoditi obuku na licu mjesta.

A u posljednje vrijeme sve se ozbiljnije razvija virtualna stvarnost u smjeru stvaranja ljepšeg svijeta, u kojem se moguće opustiti i uživati. Tako je nastala ideja VR antistres terapije, što je jedan sasvim novi način kako pronaći vlastiti duševni mir.

Što je VR wellness?

VR wellness je ništa drugo nego korištenje virtualne tehnologije kako biste se našli u opuštajućem okruženju, u kojem će sve vaše brige na trenutak nestati.

Radi se o unaprijed snimljenom prostoru u kojeg ulazite, a obično se nalazi na nekoj egzotičnoj destinaciji, s palmama, kristalno čistim morem i netaknutom prirodom. Jednom kad se nađete na takvom mjestu imate pravo kretanjem istraživati sve što vam dostupno, ali i sjesti te promatrati ono što vas okružuje, kao i slušati zvukove koji dodatno dočaravaju bajkoviti svijet u kojem ste se našli.

Mnogo je opcija zatim kako možete izbaciti stres iz sebe. Jedan je svakako meditacija, isključivanjem uma i fokusom na vlastitu unutrašnjost. To je uvijek lakše kad se nađete u prirodnom okruženju, makar ono bilo i virtualno.

VR naočale također omogućuju i prakticiranje jednostavnih vježbi joge, pogotovo onih vezanih uz disanje, dok se nalazite u svijetu koji baš kao da je stvoren za ovu istočnjačku aktivnost.

VR wellness može otići još dalje, stvarajući ugođaj kao stvoren za masažu. Naravno, puno će to biti efikasnije izvesti uz masažni stolac, nego uz pravog fizioterapeuta, no stvoreni ugođaj svakako je optimalan za opuštanje mišića, čak i ako ne uključuje nikakav konkretan fizički tretman.

Može li VR antistres terapija dati rezultate?

Koliko će VR wellness pozitivno utjecati na vas ovisi prije svega o vašoj sposobnosti da izbacite brige iz vlastite glave i uronite u virtualni svijet. Naime, čak i s naočalama na licu koje oko vas pokazuju jedan sasvim drugi svijet, to i dalje ne znači da ćete u svom umu uspješno promijeniti lokaciju i prebaciti se u bajkovito okruženje.

No, isto vrijedi za klasičnu jogu i meditaciju, u kojima također ne možete uspješno sudjelovati ako niste u stanju u potpunosti isključiti svoj um i udaljiti ga od stresa koji vas proganja. Vježbe disanja u tome svakako pomažu, a i oku ugodno okruženje kakvo vam upravo VR naočale osiguravaju.

Naravno, najveća prednost ovakve tehnologije su niski troškovi, kao i praktičnost. Naime, da biste se zaista našli u takvom očaravajućem prirodnom okruženju, obično je potrebno potrošiti mnogo novca na transport avionom i dolazak na lokaciju. Katkad je to i fizički iscrpljujuće. S VR tehnologijom ti problemi nestaju i možete uroniti u nešto posebno bez obzira gdje se nalazite.

S druge strane, VR ima i svoje slabosti. Naočale su i dalje fizički dosta glomazne i osjećat ćete njihovu prisutnost na glavi, što otežava opuštanje. Mnogo će pak toga ovisiti i o softveru, jer neće ni svaki virtualni svijet u kojem ćete se naći djelovati potpuno realno.

U svakom slučaju, VR tehnologija je stigla među nas i može nam ponuditi iskustva kakva je u prošlosti bilo gotovo nemoguće iskusiti. To uključuje i antistres terapiju, prijeko potrebnu u današnje vrijeme kada svi vodimo izuzetno užurbani stil života.

djelomob1.jpg