Rujan 28, 2023 2819

Kako je ljubav dovela Desislavu, spisateljicu dječjih priča iz Amerike u Velim

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Napustila je rodnu Bugarsku sa 17 godina, studirala je u Americi. Ima 43 godine i osmero djece. Spisateljica je dječjih priča. Voli prirodu, životinje, vrtlarstvo. Ime joj je Desislava i ljubav ju je dovela u Velim.

- Moje ime je Desislava Morić. Rođena sam u Bugarskoj. Još kao sedamnaestogodišnjakinja sam otišla studirati u Ameriku gdje sam završila srednju školu. Tijekom srednje škole živjela sam u Virginiji. Koledž sam pohađala u Tennesseeju, a po završetku studija sam živjela u Delawareu, Marylandu, Pennsylvaniji, Alabami te Indiani. Proputovala sam gotovo cijelu Ameriku. To je jedna veličanstvena zemlja s mnogo raznolike prirode. Za mene prekrasna – predstavila se Desislava Morić.

Po završetku studija dječje psihologije i religije, četrdesettrogodišnja Desislava se udala i dobila 6 prekrasne djece. Uz ljubav i brigu prema djeci u njoj je rasla želja za pisanjem.

- Odrastala sam uranjajući u čitanje i slušanje priča u obitelji u kojoj su se knjige jako voljele. Moje prabake, moji pradjedovi i roditelji, svi su voljeli knjige. Moja baka je uvijek kupovala knjige te je bila bogat izvor narodnih priča, zahvaljujući čemu sam naučila čitati prije svoje šeste godine života – nastavlja spisateljica.

I tako jednoga dana usred uloge majčinstva, odgajajući šestero male djece, riječi su počele izlaziti iz nje. I nastala je priča.

Prva naziva “Saint And The Bees”, koju je napisala za svoga sina koji se jako bojao pčela. Počela je pisati za katolički obiteljski i obrazovni časopis. Bivajući motivirana ljepotom života i prirode oko sebe napisala je još knjiga i članaka. Iza nje je devet izdanih knjiga, a inspiraciju pronalazi posvuda.

- U nagomilanom suđu, razbijenim šalicama, blatnjavim cipelama, borama na licima starih ljudi - dodaje.

Desislava sa suprugom i dvoje djece

Nekoć u Americi, danas u Velimu.

I to s Lukom, svojim sadašnjim suprugom i dvoje djece.

- Poslije razvoda sam nekoliko puta dolazila u Europu i preko prijatelja upoznala svoga muža i tako sam došla u Velim. Obožavam prirodu, životinje, vrtlarstvo. Sporiji i stari način života me ispunjava radošću. Naše selo je kao jedna velika obitelj, svatko poznaje svakoga – dodaje Morić.

Hrvatski jezik i hrvatsku kuhinju još usavršava. Desislavin suprug Luka, po struci električar, govori savršenim engleskim jezikom, pa problema sa sporazumijevanjem nemaju. Njihove dvije kćeri, osim hrvatskog jezika, razgovaraju na engleskom pohađajući američku međunarodnu školu putem Interneta. Kada Desislava nema olovku u ruci uživa u prirodi, šetnjama, pjevu ptica.

Trenutno piše knjigu o djevojčici i magarcu, a što se krije unutar korica saznat ćemo ubrzo.

 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 28 Rujan 2023 15:32