Rujan 30, 2023 3006

Uzgoj ljekovitog bilja: Tajne fitoterapeuta Pere Antičevića

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Pero, poznat fitoterapeut i travar iz Knina, godinama je posvećen uzgoju i proučavanju ljekovitih svojstava biljaka.

Među brojnim biljkama koje Pero uzgaja, nekoliko njih mu je posebno priraslo srcu: menta, bosiljak, gavez, tinjan, ružmarin i kadulja. Njegova ljubav prema biljkama započela je još u djetinjstvu. "Još kao dječak sanjao sam o vlastitom vrtu punom ljekovitog bilja. Zahvaljujući mojoj majci, taj san se ostvario", prisjeća se Pero.

Među svim biljkama, menta je ta koja ga je posebno osvojila svojim mirisom. "Menta me toliko opčinila da sam joj posvetio posebnu pažnju", kaže Pero. Za one koji žele krenuti njegovim stopama, Pero ima vrijedne savjete. Prvi i najvažniji je ljubav prema biljkama. "Ljubav je osnov svakog uspjeha, pa tako i uzgoja ljekovitog bilja", ističe.

Važno je također odabrati pravo mjesto za uzgoj. Biljke trebaju sunce, ali prostor mora biti izoliran od zagađivača. "Biljke ne smiju biti blizu cesta, željezničkih pruga i polja koja se tretiraju kemikalijama", upozorava Pero. Redoviti obilasci nasada i pažnja prema potrebama biljaka ključni su za njihovo zdravlje. Štetne insekte treba odstraniti mehanički ili koristiti ekološke rastvore.

Za alate, Pero preporučuje osnovne, ali učinkovite: lopatu štojalicu, motiku, grablje, škare, kantu za zalijevanje i prskalicu. Kada primijeti da biljke obolijevaju, okreće se biološkim rastvorima kao zaštiti.

No, ljekovito bilje nije samo za liječenje. "Aromatične biljke poput ružmarina, lavande, kadulje, bosiljka i matičnjaka savršene su za dekoraciju i uređenje interijera", savjetuje Pero.

"Oduvijek sam se osjećao dobro među ovim biljkama. Zahvaljujući njihovim mirisima, čak i u poznim godinama osjećam se vitalno, s bistrim umom i energijom." - zaključuje

Ovaj članak nastao je zahvaljujući trudu učenica OŠ Faust Vrančić iz Šibenika, Marije Glasnović i Mare Ružice Zenić, koje su razgovarale s gospodinom Perom i prenijele nam njegovu priču.

Poslijednja izmjena dana Subota, 30 Rujan 2023 21:24