Rujan 30, 2023 966

Sinergija čovjeka i psa: Upoznajte dvojac Marko Aleksić – pas Tigar u emisiji 'Kolure o Bisera'"

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U subotu, 30. rujna, na Pokrovniku, poligonu za obuku pasa Ghetto dog, održava se poseban seminar koji je privukao pažnju svih ljubitelja pasa. Naime, centralna figura ovog događaja je Nenad Novak, priznati stručnjak i velikan hrvatske kinologije. Tema seminara usredotočena je na poslušnost, motivaciju i koncentraciju pasa - tri ključne komponente u obuci pasa. Ovaj događaj postao je stvarnost zahvaljujući suradnji i organizaciji sa školom Ghetto dog.

Prilika je to bila i za naš razgovor s Markom Aleksićem, policijskim službenikom Interventne policije i vodičem službenog policijskog psa napadačke namjene po imenu Tigar. Marko nije samo vodič i trener Tigra, već i voditelj škole za pse Ghetto dog.

Lucija Cvitan, voditeljica emisije "Kolure o Bisera", s njim je napravila zanimljiv video prilog.

Tigar, pas koji dolazi iz Vukovara i s kojim se radi od njegovih najranijih dana, postao je ključna figura u policijskim operacijama. Sada s tri godine, Tigar se koristi u različitim policijskim situacijama - od narušavanja javnog reda i mira, preko zasjeda i blokada, do pretraga terena.

"Njegova prisutnost, posebno na utakmicama visokog rizika, među navijačima izaziva strah i time pomaže u održavanju mira", ističe Marko.

Pored obaveza u MUP-u, Marko svoje stručno znanje prenosi i drugima u školi Ghetto dog, gdje pruža individualne obuke o poslušnosti, socijalizaciji i čuvanju pasa. Sve što rade u školi, rade iz čiste ljubavi prema životinjama. Njihova metoda temelji se na pozitivnoj nagradi, a kroz njihove programe prošlo je više od 150 pasa.

Kao šlag na tortu ovog seminara je humanitarna tombola čiji će prihod biti doniran Udruzi Šibenske šape, Udruzi Berta iz Knina i Agentima dobrote Šibenik. Marko Aleksić izražava zahvalnost svim sponzorima koji su podržali ovu plemenitu inicijativu.

Na kraju, želimo dodati nešto što će vam sigurno ostati u sjećanju: svaki pas, poput Tigra, s kojim se radi s ljubavlju, pažnjom i stručnošću, može postići izvanredne rezultate. Njihov potencijal je neograničen, a to nam svjedoči i ovaj seminar te sam Marko Aleksić.