Studeni 02, 2023 384

Međunarodni dan bijelog štapa: Djeca vrtića Tamaris istraživala svijet slijepih

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U dječjem vrtiću Tamaris iz Vodica, odgojiteljice Anamarija Budimir i Vesna Duvnjak zajedno sa svojom skupinom djece obilježile su Međunarodni dan bijelog štapa. Sve aktivnosti bile su usmjerene na poticanje osjećaja empatije i razumijevanja kod djece prema slabovidnim i slijepim osobama. Kroz različite poticaje, omogućile su djeci istraživanje svijeta bez korištenja vida. Djeca su pokušavala hodati zatvorenih očiju samostalno, uz navođenje i uz pomoć bijelog štapa, kao i crtati, igrati društvene igre, tražiti predmete te obavljati svakodnevne aktivnosti poput jela, pijenja, oblačenja i obuvanja zatvorenih očiju. Naglasak je bio na poticanju djece da se više oslanjaju na taktilne (prepoznavanje po opipu) i slušne (odakle dopire zvuk) podražaje, što je od velike važnosti za slijepe osobe.

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa u vrtiću simbolizira kontinuirano senzibiliziranje i informiranje javnosti o poteškoćama s kojima se slijepe osobe suočavaju u svakodnevnom životu. Cilj je doprinijeti poboljšanju kvalitete njihovog života i odati priznanje njihovim naporima na ostvarivanju samostalnosti i neovisnosti.

Izvor i više fotografija na https://www.dvtamaris.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=571%3Amedunarodni-dan-bijelog-stapa