×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 934
Listopad 31, 2014 4921

Užasnut ćete se kada doznate zašto je limun drastično pojeftinio

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Limunu, jednom od najraširenijih citrusnih voćki, cijena je pala za čak 40 posto u odnosu na rujan, no znate li zašto je tomu tako?


Akcijske cijene limuna početkom listopada u nekim supermarketima bile su ispod 10 kn po kilogramu. Upravo zbog toga, portal Supermarket.info istražio je razlog takvog naglog pada cijene.

Jeftiniji limuni s polica trgovina su uvozni i potiču iz Turske. No, nije problem u Turskoj, mediteranskoj zemlji koja ima jednako povoljnu klimu i u kojoj limuni uspijevaju kao i u Dalmaciji. No, na deklaraciji tih limuna iz Turske piše: "Ne koristiti koru! Limun je tretiran Imazalilom". Upozorenje je napisano vrlo malim, jedva čitljivim slovima, koje vjerojatno vrlo mali broj kupaca može vidjeti sve i da inzistiraju na tome.
Imazalil je fungicid, koji prodire kroz cijeli plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod dojenčadi i male djece, imazalil izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu. Kod odraslih djeluje i na reproduktivne organe.

Prosječno utvrđena količina je 5,2 mg/kg, pa je dovoljna jedna veća naranča za prekoračenje dopuštenog dnevnog limita, piše Supermarket.info.

Izvor Magazin.hr: http://magazin.net.hr/zdravlje/nutricionizam/jeftin-limun-na-policama-trgovina-je-toksican

Tags
djelomob1.jpg